Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Gratis coronatest till alla – då kraschade appen

- Michael Toll Clarence Frenker

Från och med i måndags skulle stockholma­re få chansen att anmäla sig för gratis provtagnin­g av covid-19. Men appen för anmälan totalkrasc­hade första dagen.

I måndags, 15 juni klockan 09.00, skulle stockholma­re få chans att boka in sig för provtagnin­g mot covid-19. Testerna som erbjuds är både sådana som visar om man bär på smittan just nu, samt om man har varit smittad tidigare och då har bildat antikroppa­r mot covid-19.

– Vi bedömer att testerna för covid-19 faller inom smittskydd­slagen. Någon avgift kommer inte att utgå för någon patientgru­pp, sa finansregi­onråd Irene Svenonius (M) under en presskonfe­rens förra fredagen.

Men det tycks ha varit många som hängde på låset på måndagsmor­gonen. Appen ”Alltid öppet” levde inte upp till sitt namn och gick inte att logga in på.

– Det är väldigt många samtidigt som har velat ladda ned appen. Så det är det som har hänt vad jag förstår, sa Jessica Fremnell, pressansva­rig vid Stockholms läns sjukvårdso­mråde, SLSO.

Region Stockholm hade vid den här tidningens tryck inget besked kring när appen kan tänkas vara igång igen. Möjlighete­n till provtagnin­g har varit efterlängt­ad av många. Men nu får de som hoppats på att kunna testa sig vänta lite till.

– Vi kan se att behovet är jättestort och att det är efterlängt­at av Stockholms läns invånare. Det som hänt nu handlar om en teknikalit­et, sa Jessica Fremnell.

– Det är klart att vi i vår riskanalys har tagit med i beräkninge­n att det kommer vara ett hårt tryck. Men det har varit högre än väntat. Alla kommer däremot att få testa sig, men man får ha lite tålamod.

 ??  ?? CORONABESK­ED.
Nu får alla stockholma­re coronatest­a sig – gratis. Så snart appen fungerar.
CORONABESK­ED. Nu får alla stockholma­re coronatest­a sig – gratis. Så snart appen fungerar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden