Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Vänner ska få ärva, kan jag styra även nästa steg?

 · Kan jag testamente­ra till mina vänner och sedan till Cancerfond­en?

- Familjejur­isten Sanna Wetterin

Jag har inga släktingar och vill skriva testamente till mina vänner om att de ska få en summa pengar.

Jag har skrivit: ”Arvet ska göras till enskild egendom till dessa personer”. Men jag vill inte att pengarna ska gå till deras arvingar (syskon och barn) när de avlider.

Får jag skriva såhär: ”Min vilja är att testaments­tagare ska öppna ett konto i sina banker och sätta in pengarna där. Pengar som återstår på konto om en person avlider ska inte gå i arv till deras arvingar. Dessa medel ska tillfalla till Cancerfond­en och oavkortat användas för forskning om cancer.”

Att skriva ett testamente till förmån för dina vänner och/eller Cancerfond­en går jättebra. Som du skrivit är det bra att lägga till att dina vänners arv ska vara enskild egendom. På det sättet ingår inte deras arv från dig i en bodelning mellan dem och deras eventuella makar eller sambor.

Däremot är det tyvärr inte möjligt att förordna så att dina vänners arv från dig omöjligt kommer att ärvas av deras arvingar. Eftersom de övertar egendom från dig genom testamente­t blir det ju deras egendom som sedan ingår i det arv som ska gå vidare till deras respektive arvingar. Du har inte rätt att avtala om vart deras arv ska gå.

Det man kan göra är att skriva det du gjort som en önskan. Du kan ju alltid uttrycka en önskan att dina vänner undanhålle­r ditt arv på ett särskilt konto och att deras efterlevan­de vid deras död uppfyller din önskan om att de medlen ges till Cancerfond­en. Utöver detta kan du be dina vänner att skriva egna testamente­n om att den summa de ärvt från dig ska tillfalla Cancerfond­en.

Oavsett kan du även välja att testamente­ra en del till dina vänner och en del till Cancerfond­en direkt, så vet du att de får del av din egendom hur det än blir med vännernas arv framöver.

Jag förstår att det känns tråkigt att inte kunna vara säker på att din vilja efterföljs genom att du i ditt testamente skriver vad som är din önskan och sista vilja. Men det finns alltså sätt att lösa problemet ändå.

 ??  ?? från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se
från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden