Mitt i Söderort Farsta Sköndal

HÄR VARAR SOMMAREN LÄNGRE

Den gamla ridbanan har blivit en oas där dahlior frodas.

- FRIDFULLT. Text: Eva Tonström | Foto: Sacharias Källdén

På en nedlagd ridbana bredvid koloniområ­det vid Enskede Gård, hittar man en av Stockholms största dahliaträd­gårdar. Här finns alla färger och former, sida vid sida i långa rader. Vissa blommor tar rejält med plats, andra är mer blygsamma.

Årets blomningss­äsong har precis startat och det sprider sig snabbt bland Söderortsb­orna. När tidningen är där kommer och går människor hela tiden för att titta på och fotografer­a blommorna. Några sätter sig på bänkarna.

– Dom är fina. Jag brukar ta bilder med min mobil för det finns ju bara blommor ett litet tag, sen är dom borta och då dröjer det till nästa sommar. Därför är det bra att ta bilder, förklarar Svea Lillerud, som går förbi trädgården varje dag med sin mamma och syskon påväg hem från förskolan.

Det har gått fyra år sedan Enskedebon Charlotte Tungelsted­t, och några dahlia-vänner till henne, fick lov av staden att sätta ner några skott i pallkragar på den så gott som oanvända ytan i parken. Idag har trädgården vuxit till 300 plantor och de bildat en förening, Dahliaentu­siasterna, som sköter om trädgården.

Ett par blomrader är sponsrade av ett trädgårdsf­öretag, resten är deras egna plantor och allt fler besökare hittar dit. De allra flesta är Söderortsb­or, men det kommer besökare från hela Stockholm.

– Det är jättekul! Det är många som uppskattar det vi gör och som kommer hit för att njuta av blommorna, säger Charlotte Tungelsted­t.

– Vi har haft en äldre man som kommit varje förmiddag de senaste två somrarna och suttit här och läst. I år har vi inte sett till honom ännu, jag hoppas att han dyker upp, tillägger hon.

Trädgården är öppen för alla, men i grunden gör de det för sig själva, förklarar Charlotte.

– Det är inte många som har en så här stor yta att plantera på hemma, så för oss är här det här avkoppling och hobby. Att kunna ha så här många sorter och se dem växa upp. Varför just dahlior? – Av en så liten knöl får man så mycket blommor och så starka färger. Därför älskar man dahlior.

Förra veckan hölls ett öppet hus i trädgården, runt 40 personer kom, och det kommer bli fler träffar, säger Charlotte. Dahlior blommar till lång in på hösten.

– De brukar blomma tills frosten kommer. Då gräver vi upp knölarna och förvarar dem i förråd under vintern. Sedan sätter vi ner dem igen i vår, säger Charlotte.

 ??  ??
 ??  ?? Niklas Lavén och Sofie Johansson med Ludvig, sex veckor, bor i området. ”Vi är här nästan varje dag. Det är så fridfullt.”
Niklas Lavén och Sofie Johansson med Ludvig, sex veckor, bor i området. ”Vi är här nästan varje dag. Det är så fridfullt.”
 ??  ?? Charlotte Tungelsted­t, Kerstin Lilja, Olga Shilkova och Kristina Petrin är några av de som sköter om Enskedepar­kens Dahliaträd­gård.
Charlotte Tungelsted­t, Kerstin Lilja, Olga Shilkova och Kristina Petrin är några av de som sköter om Enskedepar­kens Dahliaträd­gård.
 ??  ?? Niklas Lavén med Ludvig, sex veckor.
Niklas Lavén med Ludvig, sex veckor.
 ??  ?? Atle Lillerud hittade en sort som matchar med hans hoodie.
Atle Lillerud hittade en sort som matchar med hans hoodie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden