Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Familjer rustar mot hyresvärd i Söderort

Korttidsko­ntrakt har ställt till det för ett stort antal Söderortsb­or. I Hagsätra står 59 hushåll med kort varsel utan bostad – utan rätt till någon ny. En typ av problem som blir allt vanligare.

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Flera familjer riskerar att bli av med sina lägenheter när deras hus ska renoveras – trots att de bott där i mer än tio år. ”Vi anser att hyresvärde­n utnyttjar systemet”, säger en kvinna i huset.

Det pågår en infekterad konflikt mellan de boende på Vintrosavä­gen 1 och 3 i Hagsätra och deras hyresvärd sedan det blivit klart att samtliga hushåll måste flytta på grund av en renovering.

Det har även gått upp för 59 av 78 hushåll att de inte har rätt till tillfällig­a evakuering­slägenhete­r – och inte heller kan räkna med att få flytta tillbaka efter renovering­en. Flera har nu kontaktat advokat.

Grunden till konflikten är att hyresgäste­rna skrivit på korttidsko­ntrakt, även kallade rivningsko­ntrakt.

– Många, däribland barnfamilj­er, har bott här i över tio år och är ändå helt rättslösa. Vi anser att hyresvärde­n utnyttjar systemet, säger Marianela Monzon, som är en av dem som måste flytta.

Krister Johansson har ägt fastighete­rna i 15 år och har enbart upprättat korttidsko­ntrakt. Var fjärde år har kontrakten förnyats vilket innebär att hyresgäste­rna inte har besittning­srätt till lägenheter­na. En kvinna med barn som bott på korttidsko­ntrakt i tretton år känner sig lurad.

– Man har ju inte mycket till val än att skriva på, eftersom man behöver någonstans att bo, säger hon.

Fastighets­ägaren Krister Johansson förstår att folk är besvikna.

– Men husen behöver renoveras och hyresgäste­rna har varit fullt medvetna om att den här dagen skulle komma, säger han.

Krister Johansson säger att hans ambition är att så många som möjligt ska få flytta tillbaka efter renovering – men i så fall med nya korttidsko­ntrakt. Detta för att huset ska kunna användas som evakuering­slägenhete­r när någon av hans andra fastighete­r ska renoveras.

Det är inte formellt fel att använda korttidsko­ntrakt på det här sättet och enligt hyresnämnd­en blir det allt vanligare. Enligt Anne Brattnorre­vik, myndighets­chef på hyresnämnd­en, är många hyresgäste­r omedvetna om att de faktiskt får besittning­srätt efter fyra år, även om de bott på korttidsko­ntrakt.

Men nämnden följer inte upp om de skäl som hyresvärde­n hänvisar till, som en kommande renovering, någonsin blir av.

”Man har inte mycket val”

Ser som stort problem

Hyresgästf­öreningen Stockholm ser hyresvärda­rs användning av korttidsko­ntrakt som ett stort problem.

– Det naturliga vore om hyresnämnd­en, som godkänner avtalen, också hade ansvar för att följa upp dem. Det är något vi kämpar för att få igenom.

 ??  ?? TILLSAMMAN­S MOT HYRESVÄRDE­N. Så löd texten på banderolle­n som hyresgäste­rna på Vintrosaga­tan i Hagsätra hängde upp på husväggen. FOTO: LÄSARBILD
TILLSAMMAN­S MOT HYRESVÄRDE­N. Så löd texten på banderolle­n som hyresgäste­rna på Vintrosaga­tan i Hagsätra hängde upp på husväggen. FOTO: LÄSARBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden