Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Hakar på foodtruckt­renden med mustbil

- Michael Toll

En ny typ av verksamhet på hjul rullar snart runt i Stockholm.

Susanne Krohn är personen bakom det rörliga och nystartade äppelmuste­riet ”Krohns Mobila Musteri”. Tanken är att musteriet, som kan kopplas på bakom en bil, ska tuffa runt i villaområd­en och göra det möjligt för villaägare att ta hand om sina äpplen.

– Jag har alltid varit intressera­d av dryck- och matprodukt­ion. Förra året provade jag för första gången att musta, det var fantastisk­t roligt och jag fick ett infall och kände: Jag måste ha ett eget äppelmuste­ri, säger Susanne.

Sagt och gjort. Susanne hittade en tillverkar­e i Tyskland. Hon gick samman med fyra andra personer och köpte ett musteri på hjul. Tanken är att det mobila musteriet ska åka över hela Stockholm under hösten.

– Om det är många i ett område som går samman kan vi kan man hålla på en hel dag att pressa äpplen, säger hon.

Sex kilo äpplen räcker för att producera tre liter färdig pastöriser­ad must, som förpackas i en Bag in a box som håller i ett år. En box kostar 75 kronor och tar cirka en timme att producera.

– Det enda vi behöver från kunderna är tillgång till äpplen, vatten och el. Sedan fixar vi resten, säger Susanne Krohn.

Det mobila musteriet börjar köra runt i Stockholm i september och verksamhet­er rullar på så länge det finns äpplen och folk som vill använda musteriet.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MUSTIGT. Susanne framför sitt mobila musteri.
FOTO: PRIVAT MUSTIGT. Susanne framför sitt mobila musteri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden