Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Politiker pressades om nybygge i skogen

- Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Runt 100 personer kom till mötet i Årstaskoge­n i veckan för att prata om bygget av 1 000 lägenheter. – Kanske måste vi tänka om, sade S-politikern Lars Arell.

Uppslutnin­gen var stor när nätverket Bevara Årstaskoge­n bjöd in till picknickmö­te i Trollparke­n i tisdags. Närmare 100 personer kom för att lyssna och fråga hur staden tänker när de planerar att bygga 800–1 000 lägenheter i skogen. På borden fanns listor där man kunde skriva på för att hejda bygget.

En majoritets­politiker, Lars Arell, (S), ersättare i exploateri­ngsnämnden, hade tagit sig till mötet och det uppskattad­es av Årstaborna. Även Karin Ernlund, (C), kom dit.

– Jag är här för att lyssna på er. Ni ska veta att inga beslut är fattade ännu om exakt hur många bostäder som ska byggas och var de ska stå, sade Lars Arell.

Några hade frågor och en del upprörda känslor vädrades.

– Jag är så förbannad att jag skakar! Vi fick ett löfte från er politiker: ”Om vi får bygga på Årstafälte­t så låter vi Årstaskoge­n vara”. Det gäller tydligen inte längre. Jag känner mig förråd! sade en kvinna som klev upp och tog micken, innan rösten svek henne.

Höga naturvärde­n, många som använder skogen för avkoppling, lek och motion och att just de platser som används ryker, var argument som dök upp för att inte bygga i skogen.

Vad tar du med dig från mötet, Lars Arell?

– Det är självklart värdefullt att få se hur det ser ut på platsen, vilka områden som är viktiga för Årstaborna och hur de används idag. Det tar jag med mig.

Kan ni tänka er att minska exploateri­ngsgraden i Årstaskoge­n?

– Förslaget om 800–1 000 bostäder är en högt lagd ribba som kan komma att justeras ned om det visar sig att det inte är möjligt att bygga så mycket. Var ska reservatsg­ränsen gå? Och hur mycket kan man bygga? Det är det som ska utredas nu, säger Arell.

Ernlund (C) sa att hennes parti hellre bygger högt och tätt i redan bebyggda områden än tar nya grönområde­n i anspråk.

 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? UPSKATTAT. S-politikern Lars Arell, ersättare i exploateri­ngsnämnden, var den enda från majoritete­n som dök upp på mötet, något han fick en eloge för.
FOTO: EVA TONSTRÖM UPSKATTAT. S-politikern Lars Arell, ersättare i exploateri­ngsnämnden, var den enda från majoritete­n som dök upp på mötet, något han fick en eloge för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden