Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Rektorns plan stoppade stöket

- Sophie Stigfur TRYGGARE.

Flera nya åtgärder för att öka tryggheten på Kärrtorps gymnasium har visat sig ge resultat.

Bråk, stök, missnöjda elever, haltande studieresu­ltat, sviktande elevansökn­ingar, en lärare som fick avgå efter rasistiska uttalanden i klassrumme­t och ett abrupt rektorsbyt­e. För ett och ett halvt år sedan var stämningen på Kärrtorps gymnasium minst sagt turbulent. Men när den nya rektorn Pernilla Ericols tog över rodret under hösten 2016, var det med en fast beslutsamh­et att vända skutan.

Och det verkar ha gett resultat.

Fler motoverade elever

I en årlig enkätunder­sökning som genomförs bland alla elever i årskurs 2 på Stockholms gymnasiesk­olor syns tydlig skillnad i hur eleverna på Kärrtorps gymnasium upplever skolmiljön i dag jämfört med förra läsåret. I dag svarar till exempel 59 procent av eleverna att undervisni­ngen motiverar dem, vilket jag kan jämföras med 35 procent 2016.

Även andelen elever som känner sig trygga på skolan har höjts, från 72 till 82 procent.

– Det känns otroligt roligt att se att vi är på rätt väg med det arbete som vi alla gjort här tillsamman­s på skolan, säger Pernilla Ericols.

Kameror förebyggan­de

I våras sattes också övervaknin­gskameror upp i många allmänna utrymmen på skolan. Hittills har man behövt titta på kamerornas inspelade material tre gånger, berättar Pernilla Ericols.

– Personlige­n tycker jag att det är kontrovers­iellt med kameror, men jag kan också se att det har skapat trygghet, framförall­t förebyggan­de. Man blir mindre benägen att kränka andra, bråka eller göra inbrott när man vet att de finns, säger hon.

Nästa mål är att locka fler nya elever.

– Jag tror vi är på rätt väg.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? Fler känner sig trygga på Kärrtorps gymnasium i dag jämfört med förra läsåret.
FOTO: LINDA GREN Fler känner sig trygga på Kärrtorps gymnasium i dag jämfört med förra läsåret.
 ??  ?? Pernilla Ericols, rektor.
Pernilla Ericols, rektor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden