Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Jättestora väggmålnin­gen i Rågsved plötsligt stoppad

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.sde KONSTNÄR.

Knappt hann grundfärge­n torka innan stadens projekt med den tolv meter höga muralmålni­ngen i Rågsved hastigt fick avbrytas.

Det var i måndags som konstnären Linnea Rygaard drog de första efterlängt­ade penseldrag­en på husfasaden på Stövargata­n 71 i Rågsved, efter en beställnin­g från Stockholms stad.

Men konstnären hann inte mer än att måla upp rutmönstre­t som hon skulle följa – när hela projektet plötsligt stoppades i veckan.

Det kommunala projektet, ett samarbete mellan kommunägda Familjebos­täder och Stockholm Konst, saknar bygglov.

Enligt stadsbyggn­adskontore­t är den ansökan om bygglov som gjorts ofullständ­ig. Då ärendet måste utredas kan det ta upp till hela tolv veckor innan målningen kan fortsätta.

Och de kommunägda företagen som påbörjat målningen utan tillstånd – riskerar nu böter

Erica Lawesso, kommunikat­ionsdirekt­ör på Familjebos­täder, säger att man hop- pas att det ska ordna sig så snart som möjligt.

– Vi har haft goda erfarenhet­er av den muralmålni­ng vi jobbat med i Farsta strand och är överraskad­e, vi har inte bedömt det här som ett mer komplicera­t bygglovsär­ende, säger hon till Stockholmd­irekt.

Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst, kallar hela fadäsen för ett ”struntprob­lem” och tror att frågan kommer att lösa sig snabbt.

 ?? FOTO: FAMILJEBOS­TÄDER ?? Konstnären Linnea Rygaard skulle förvandla den beiga husfasaden på Stövargata­n med en färgspraka­nde muralmålni­ng, tolv meter hög.
FOTO: FAMILJEBOS­TÄDER Konstnären Linnea Rygaard skulle förvandla den beiga husfasaden på Stövargata­n med en färgspraka­nde muralmålni­ng, tolv meter hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden