Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Fler besökare – men färre brott på årets We Are Sthlm

- Patrik Wirén

Trots fler besökare blev årets We Are Sthlm en lugn historia. Framför allt har anmälninga­rna om sexuellt ofredande minskat rejält. Däremot ökade narkotikab­rotten.

Totalt gjordes nio anmälninga­r om sexuellt ofredande under festivalen­s fem dagar, jämfört med förra årets 51. Detta trots att antalet besökare stigit från 120 000 till 140 000. Eva Widgren, projektans­varig för We Are Sthlm, gläds åt att antalet anmälda brott minskat.

– Ur, program-, trygghetso­ch säkerhetsp­erspektiv har festivalen gått jättebra, även om man inte kan vara nöjd när det sker brott mot unga. Vårt mål är givetvis att det inte ska förekomma överhuvudt­aget. Men vi är stolta över att de är betydligt färre än tidigare.

Tidig stängning positivt

I år stängde We Are Sthlm redan klockan 22 på kvällarna i stället för som tidigare vid midnatt. Det kan ha gett en positiv effekt.

– Men att brotten minskat beror på en mängd saker. Till exempel arbetar vi långsiktig­t i samarbete med bland annat fältassist­enter och unga nattvandra­re och polisen är med under hela planerings­arbetet.

Även Mats Eriksson vid Stockholms­polisen framhåller utökat samarbete som en nyckelfakt­or. Dessutom var fler vuxna på plats – inte minst många frivilligo­rganisatio­ner – jämfört med tidigare år.

De 56 anmälda narkotikab­rotten visar på en ökning mot tidigare.

– Det handlar om att fler poliser arbetat med frågan och att vi i år även haft en narkotikah­und på plats, säger Mats Eriksson.

 ??  ?? MINSKNING. Totalt gjordes nio anmälninga­r om sexuellt ofredande under festivalen­s fem dagar, jämfört med förra årets 51.
MINSKNING. Totalt gjordes nio anmälninga­r om sexuellt ofredande under festivalen­s fem dagar, jämfört med förra årets 51.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden