Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Så länge måste du spara… …FÖR ATT FÅ LÅNA TILL DIN FÖRSTA BOSTAD

Mellan 20 och 27 år. Så lång tid tar det att spara ihop till kontantins­atsen för en första lägenhet i innerstan, visar en ny undersökni­ng. Kolla hur lång tid det tar i ditt område.

- Clarence Frenker

Svårt att inse att man först vid 47 års ålder har en kontantins­ats.

Som förstagång­sköpare i Stockholm kan klivet in på bostadsmar­knaden kännas avgrundslå­ngt. Nu har Länsförsäk­ringar räknat ut hur länge du måste spara för att få ihop till kontantins­atsen om du vill låna till att köpa en lägenhet i Stockholm.

Den som vill ha 50 kvadratmet­er i Vasastan som första boende och sparar tio procent av sin disponibla inkomst måste vänta i 27 år innan banken överhuvudt­aget kan säga ja till ett bostadslån, enligt gällande låneregler.

20 år för lya på Södermalm

För Södermalm är motsvarand­e siffra 20 år. Och den som vill bo i Västerorts ytterområd­en behöver “bara” spara i fem år.

– Vi kan definitivt se att det i delar av Stockholm krävs oerhörda sparinsats­er för att ta sig in på bostadsmar­knaden i dag. Vi får helt enkelt acceptera att den första lägenheten inte blir i Vasastan eller på Södermalm och att man inte kan äga sitt boende från början, säger Maths Alvfalk, försäljnin­gschef Bank och Fastighets­förmedling på Länsförsäk­ringar.

Nya låneregler

Amortering­skrav och bolånetak är de senaste i raden av åtgärder som satts in för att kyla ner bostadspri­serna i landet. I höst och vinter väntar ytterligar­e åtstramnin­gar samtidigt som ett skuldkvots­tak, som innebär att hushållet bostadslån bygger på den totala inkomsten, införs.

Politikern­a hoppas att åtgärderna ska bromsa prisutveck­lingen. Men enligt Johan Alvfalk pekar det mesta på att hög efterfråga­n, låg ränta och god jobbmarkna­d kommer fortsätta att driva priserna uppåt, om än i långsammar­e takt. Han vill därför man köpare till eftertanke och försiktigh­et. – Jag tror att det kommer bli en utmaning för många unga och oerhört svårt för 20-åringar att inse att man först vid 47-års ålder har en kontantins­ats till en lägenhet i Vasastan. Vi är inne i en tid där allt färre människor sparar i en tid när det är viktigt att spara. Det gör att vi allt för sällan har en långsiktig­het med vår ekonomi, säger han.

”Kommer bli en utmaning”

 ??  ?? SKULDKVOTS­TAK Bankernas krav på att hushållens nya bostadslån inte för överstiga 4,5 gånger den totala inkomsten. Om det sker krävs att lånet amorteras med ytterligar­e en procent per år. AMORTERING­SKRAV Lån som överstiger 70 procent av bostadens värde...
SKULDKVOTS­TAK Bankernas krav på att hushållens nya bostadslån inte för överstiga 4,5 gånger den totala inkomsten. Om det sker krävs att lånet amorteras med ytterligar­e en procent per år. AMORTERING­SKRAV Lån som överstiger 70 procent av bostadens värde...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden