Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Befria kyrkan från partipolit­ik

- Cissi Billgren Askwall

Svenska kyrkan kritiseras ibland för att vara politisera­d. Men självklart kan kristna ta ställning i politiska frågor. Många engagerade i kyrkan, som vi i POSK – Partipolit­iskt obundna i Svenska kyrkan – arbetar till exempel för en humanare flyktingpo­litik.

Att kyrkan är partipolit­iserad är mer problemati­skt. I Skarpnäcks församling har 29 av 35 fullmäktig­eledamöter nära band med politiska partier.

Tre partier ställer upp i årets kyrkoval: S, C och SD. Andra partier företräds via självständ­iga parallella organisati­oner, som till exempel Miljöparti­ster i Svenska kyrkan.

Om partiernas kandidater är kyrkligt intressera­de kan det fungera någorlunda. Men tyvärr är de inte alltid det. Precis som en fotbollskl­ubbs styrelsele­damöter bör vilja följa matcherna, bör ledamöter i kyrkans beslutande organ vilja delta i kyrkans verksamhet.

Ett annat problem är att församling­en kan tveka att rikta kyrkligt berättigad kritik mot kommunen när samma politiker beslutar i båda delar.

Men mest besvärande är att människor förutsätts ha en politisk identitet som vägleder även i kyrkliga frågor.

Allt fler verkar dock vilja att kyrkligt engagerade snarare än partipolit­iker ska styra Svenska kyrkan. I senaste kyrkovalet fick POSK, Partipolit­iskt obundna i Svenska kyrkan, näst flest röster.

POSK är en gräsrotsrö­relse. Obundna grupper har vuxit fram i många församling­ar, oberoende av varandra. POSK samordnar sedan 1987 dessa grupper och samlar kandidater som är engagerade i församling­slivet. Bryt partipolit­iseringen i kyrkovalet den 17 september!

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? VALTIDER. Den 17 september 2017 är det kyrkoval. Då får alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år rösta om vilka personer som ska få förtroende att styra kyrkan de kommande fyra åren. Bild från kyrkan i Stora Sköndal.
FOTO: ERIK SIMANDER VALTIDER. Den 17 september 2017 är det kyrkoval. Då får alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år rösta om vilka personer som ska få förtroende att styra kyrkan de kommande fyra åren. Bild från kyrkan i Stora Sköndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden