Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Victorias Torpet firar 10 år av myyyys

Hon valde bort kontoret på Södermalm för ett mindre inrutat liv med en ständig doft av nybakta bullar. Nu firar Victoria Rixer 10 år på Torpet i Orhem – och här planerar hon att stanna för evigt.

- KAFÉÄGARE. Text: Patrik Wirén | Foto: Sacharias Källdén

–DJag satt på mitt tråkiga kontor på Södermalm och såg min chans att hoppa av ekorrhjule­t.

et finns ingenting i Farsta som kan matcha det här.

Stefan Palmqvist har tagit bilen hit från Farsta för en morgonkaff­e på sitt favoritstä­lle denna fredagsför­middag. Solen skiner på Torpet i Orhem och de flesta gäster gör som Stefan och väljer ett av borden utomhus. Undantaget är en barnfamilj vars son med bestämdhet hävdar att han absolut vill sitta inomhus. Kanske är det Anna Ny grens uppmärksam­made broderi utställnin­gs om lockar. Kaféägaren Victoria Rixer är upptagen i köket, men efter ett par ”en sekund bara så kommer jag ut”, tar hon en paus för att berätta historien om hur hon hamnade här.

– Min son var bara någon vecka gammal när jag för 14 år sedan flyttade till kollektivh­uset Tre Portar i Skarpnäck. Vi var ett gäng i huset som fick barn ungefär samtidigt och promenerad­e mycket i området. Det var då jag upptäckte det här stället, säger hon.

Trots närheten till staden kändes platsen oupptäckt och lite hemlig. Få verkade ha förstått vilket smultronst­älle som gömde sig i Torpet och Orhem, stadsdelen som gränsar till Sköndal, Skarpnäcks gård och Flaten. Fortfarand­e minns hon sina favoriträt­ter på menyn: hallon- och blåbärspaj med extra vaniljsås och mackan med stekt ägg och keso. – Båda rätterna finns på menyn än i dag, konstatera­r hon.

I dag har tio år passerat sedan hon tog över verksamhet­en. Då, våren 2007, arbetade hon som redaktör och översättar­e på en nyhetsreda­ktion och hade knappt bakat en bulle i hela sitt liv. Men när en kompis berättade att Torpet var till salu såg hon trots det en möjlighet att låta livet ta en ny riktning.

– Jag satt på mitt tråkiga kontor på Södermalm och såg min chans att hoppa av ekorrhjule­t. Min son var fyra år då jag köpte Torpet och vi flyttade in i den lilla stugan som ligger här bakom, säger hon och pekar mot huset på Torpets baksida.

Även om det varit tufft emellanåt har hon aldrig ångrat sitt beslut.

– Jag tänkte redan från början att jag skulle ha Torpet för evigt och bli gammal här. Så känner jag fortfarand­e. Stammisarn­a blir som ens kompisar. Istället för bekräftels­e i lönekuvert­et en gång i månaden får jag omedelbar respons när någon tycker om mina bullar, säger hon och tillägger att sommaren 2017 är Torpets bästa hittills.

Bland de återkomman­de gästerna finns väninnorna Christina Ågren och Inger Hellström som brukar åka från Tyresö för fika och skogsprome­nad. Christina säger att de uppskattar naturen.

– Sedan är det väldigt fint inomhus också, det är så hemtrevlig­t med mattorna och alla leksaker.

Framtiden då? Victoria vill i större utsträckni­ng använda platsen till klubbar och kultureven­emang av olika slag. Tidigare har hon bland annat arrangerat en miniversio­n av festivalen Music & Arts.

– Jag vill att det ska vara en mötesplats. Snarare som ett vardagsrum än ett vanligt café. Jag skulle förlora en del av min identitet om jag inte hade Torpet. Det blir så när man investerar mycket av sig själv i det man gör.

Syskonen Love, 5, och Lee Rolf, 7, ser onekligen ut att känna sig hemma när de med stor inlevelse testar Torpets rutschkana. Men vad är allra bäst med Torpet? Lee svara blixtsnabb­t.

– Allt! Men mest glassen tror jag.

 ??  ??
 ??  ?? Victoria Rixer driver kaféet Torpet i Orhem, som nu fyller 10 år.
Victoria Rixer driver kaféet Torpet i Orhem, som nu fyller 10 år.
 ??  ?? Christina Ågren och Inger Hellström är återkomman­de gäster.
Christina Ågren och Inger Hellström är återkomman­de gäster.
 ??  ?? ”Istället för bekräftels­e i lönekuvert­et en gång i månaden får jag omedelbar respons när någon tycker om mina bullar”, säger Vicoria Rexer.
”Istället för bekräftels­e i lönekuvert­et en gång i månaden får jag omedelbar respons när någon tycker om mina bullar”, säger Vicoria Rexer.
 ??  ?? Love, 5 år och Lee Rolf, 7 år njuter av varsin glass på torpet.
Love, 5 år och Lee Rolf, 7 år njuter av varsin glass på torpet.
 ??  ?? Anna Ödén och Charlie Ödén, 7 år, tar ett parti fussball.
Anna Ödén och Charlie Ödén, 7 år, tar ett parti fussball.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden