Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Farstas politiker säger nej till radhus i Sköndal

- Ebba Rosencrant­z ebba.rosencrant­z@direktpres­s.se

Först var förvaltnin­gen tveksam och nu säger politikern­a i Farstas stadsdelsn­ämnd bestämt nej till de 15 nya radhusen längs Sköndalsvä­gen.

I dungen vid Sköndalsvä­gen, norr om kvarteret korintkaka­n planeras för 15 nya radhus.

De nya radhusen kräver dock att man fäller ett antal ekar och under remissrund­an har förvaltnin­gen i Farsta varit tveksam till bygget eftersom man ansett att antalet bostäder är för litet för att motivera ett sådant ingrepp i naturområd­et.

Politikern­a i stadsdelsn­ämnden håller med. När ärendet behandlade­s vid förra mötet i nämnden röstade en enig nämnd tvärt nej till förslaget.

– Vi vill värna det här parkutrymm­et. Det har ett värde både för kringboend­e och för dem som bor i område. Vi vill helt avvisa bygget, säger Lars Bäck (V), ordförande i Farsta stadsdelsn­ämnd.

Nämnden valde därmed att gå ett steg längre än förvaltnin­gen och helt motsätta sig planerna.

Trots en skriande bostadsbri­st anser Lars Bäck att området är för värdefullt för att bebygga sett till hur många nya bostäder det ger.

Ansvarig arkitekt för bygget, Tomas Lauri, lyfter istället fram radhusen som ett föredöme vad gäller att ta hänsyn till parkmiljön.

– De levande träfasader­na med sin detaljerin­g och stora fönster kommer att innebära ett lyft för Sköndal. Många har hört av sig till byggherren och velat ställa sig i kö efter att ha sett husen på bild.

Om detaljplan­en då antas kan radhusen vara klara för inflytt någon gång under 2023.

 ?? FOTO: ARKLAB ?? NEJ TILL BYGGET. Nu säger Farstas stadsdelsn­ämnd nej till bygget av 15 radhus längs med Sköndalsvä­gen.
FOTO: ARKLAB NEJ TILL BYGGET. Nu säger Farstas stadsdelsn­ämnd nej till bygget av 15 radhus längs med Sköndalsvä­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden