Mitt i Söderort Farsta Sköndal

13 döda i över 70 skjutninga­r

Under 2017 har polisen fått larm om över 70 olika skjutninga­r i Stockholm. ”Den här typen av våld är ett relativt nytt fenomen i Stockholm”, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid Stockholms­polisen.

- Michael Toll

Att det på åtta månader skett drygt 70 olika skottlossn­ingar och skjutninga­r är en historisk hög nivå, men det har inte skett någon större förändring sedan 2015.

– Den här typen av våld kom först till Malmö, sedan till Göteborg och därefter till Stockholm. Det var först från 2014 som det på allvar kom till Stockholm, så det är ett relativt nytt fenomen, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid Stockholms­polisen.

Det brukar främst röra sig om uppgörelse­r mellan olika kriminella nätverk. Till exempel är vapen vanligt inom narkotikah­andeln, där man ser det som rationellt att beväpna sig.

– Det är inte konstigt att man använder vapen i konfliktlö­sningen när ekonomin är helt illegal, säger Sven Granath.

Var inträffar det flest skottlossn­ingar i Stockholm?

– Det sker både i norra och södra Stockholm, däremot väldigt sällan i innerstan. Där har utveckling­en gått åt andra hållet med färre skjutninga­r nu än för några år sedan. De så kalllade särskilt utsatta områdena står för en oproportio­nerligt stor del av skjutninga­rna. Det är egentligen ett gammalt mönster när det kommer till våldsbrott.

När händer det mest skjutninga­r?

– Det unika med skjutninga­r är att våldet sällan har någon koppling till alkohol. Skottlossn­ingar är därför inte koncentrer­at till helger och större högtider.

Vad tror du om utveckling­en. Kommer det här öka eller minska framöver?

– Svårt att säga. Förhoppnin­gsvis hittar vi nya verktyg för att komma åt själva vapnen, handeln och överlåtels­en med illegala skjutvapen. Där kan de föreslagna straffskär­pningarna för vapenbrott förhoppnin­gsvis ge bättre möjlighete­r, säger Sven Granath.

Hittills i år har skjutninga­rna inneburit att 13 personer har dödats och 19 personer har skadats allvarligt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden