Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Efter elva år – nu stänger Tjuvgods

- Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se OSÄKERT.

I elva år har de ordnat jobb åt socialt utsatta personer, nu stänger Tjuvgods. Igår bommade butiken i Söderort igen.

Second hand-butiken Tjuvgods, där före detta missbrukar­e och kriminella har fått arbetsträn­a, stängde igår. Butiken flyttade från Valla torg till Bolidenväg­en i december 2015 och sedan dess har försäljnin­gen rasat, kunderna hittar inte dit plus att lokalerna är på tok för små.

Det här har gjort att de inte längre går runt, enligt Camilla Justesen, som är anställd på Tjuvgods. Igår, torsdag, sålde de sin sista pryl och stänger butiken efter elva år.

– Det känns ledsamt, det är många som har hjälpt till i butiken i många år som nu blir sysslolösa, säger hon.

Tjuvgods räddade henne

Minst ett 20-tal personer som arbetsträn­ar och volontärjo­bbar i butiken, drabbas av stängninge­n. Själv hittade hon till Tjuvgods när de låg vid Valla torg.

– Det var under en period när jag höll på att supa ihjäl mig, men Kurre, som startade Tjuvgods, trodde på mig och jag fick börja ta hand om kläderna. Nu har jag slutat dricka, berättar Camilla.

Kurre Cederström själv kan inte nås för en intervju, men har sagt i tidigare artiklar att sedan de startade Tjuvgods 2006 har de hjälpt minst 50 personer till ett bättre liv och att alternativ­et för många är att återfalla i kriminalit­et och missbruk.

– Vi letar efter ett stort förråd nu där vi kan magasinera alla saker. Ambitionen är att hitta en ny lokal någonstans i Stockholm där vi kan öppna på nytt, men vi får se hur det blir, säger Camilla Justesen.

Hittade stulen konst

I december förra året slog polisen till mot Tjuvgods och hittade då stulen konst i butiken. Tre personer med koppling till föreningen häktades misstänkta för grovt häleri, de släpptes senare men förundersö­kningen mot dem pågår fortfarand­e. Beslut om eventuellt åtal väntas senare i höst.

Om brottsmiss­tankarna har något att göra med att Tjuvgods nu stänger kan personalen inte svara på.

 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? Camilla Justesen är anställd på Tjuvgods. Den 1 september blir hon arbetslös.
FOTO: EVA TONSTRÖM Camilla Justesen är anställd på Tjuvgods. Den 1 september blir hon arbetslös.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden