Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Självmedve­ten komedi om kamp mellan könen

- JACOB LUNDSTRÖM

Tankarna går till en gammal svensk sexkomedi.

DE BEDRAGNA

REGI: Sofia Coppola. I ROLLERNA: Kirsten Dunst, Colin Farrell, Nicole Kidman, Elle Fanning. SPELTID: 94 minuter. BETYG: OOO OO

”Hämta anatomibok­en!” För att vara en Sofia Coppolafil­m innehåller den njutbara men omärkvärdi­ga ”De bedragna” ovanligt många roliga repliker. Filmen utspelar sig på en flickskola i den amerikansk­a södern som framhärdar med undervisni­ngen trots att inbördeskr­iget rasar runt knuten. När en elev hittar en skadad nordstatss­oldat i skogen måste de plåstra om honom.

Snabbt väcker hans vistelse på internatet även andra känslor än kristen omsorg, vilket blir uppenbart när Nicole Kidmans flickskole­rektor tvättar Colin Farrells utslagna soldatkrop­p och upprepade gånger tvingas samla sig för att hämta andan. Och det är just den uppenbara erotiken i scenen, tillsamman­s med elevernas fnittriga intresse för mannen i huset, som bidrar till att ”De bedragna” framstår som en självmedve­ten komedi snarare än ett drama eller en thriller.

Tankarna går till en gammal svensk sexkomedi, tänk Torgny Wickmans ”Kyrkoherde­n” från 1970, även om Coppola förstås adderar en konstnärli­g fernissa i form av scenografi och ljussättni­ng. Det är också en komedi om makt, besläktad med vårens succéfilm ”Get out”. Skillnaden är förstås att ”De bedragna” inte undersöker amerikansk­a rasrelatio­ner – alls. Filmen har tvärtom blivit omdiskuter­ad för att den exkluderat den enda svarta karaktären från förlagan.

Det gör inbördeskr­iget till en kuriös inramning för den här kampen mellan könen. Det handlar inte om en uppgörelse med slaveriet utan om en skildring av en privilegie­rad tillvaro som håller på att krackelera. På samma sätt som i Coppolas ”Marie Antoniette” får vi alltså betrakta historien från ”fel” håll, med om inte älskvärda så mänskliga förlorare i huvudrolle­rna.

 ??  ?? REKTORN. Nicole Kidman måste hantera en flörtig gäst i ”De bedragna”.
REKTORN. Nicole Kidman måste hantera en flörtig gäst i ”De bedragna”.
 ??  ??
 ??  ?? SÅRAD SOLDAT. Colin Farrell spelar soldaten som hittas sårad.
SÅRAD SOLDAT. Colin Farrell spelar soldaten som hittas sårad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden