Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Brev till miljöborga­rrådet: Hur menar du egentligen?

- Gisela Fridén

Hej Katarina!

Du har förklarat att syftet med att bygga i skogen är att ”tillgängli­ggöra den för fler”. Vilka då? Menar du det 1 000tal höginkomst­tagare som kommer att få topplägenh­eter på bekostnad av tiotusenta­ls andra?

Alla vi som bor i Årsta, Liljeholme­n, Johannesho­v och angränsand­e områden, hittar redan till Årstaskoge­n. Och vi vet att använda hela den. Utom möjligen klippbrant­erna, det är en svår terräng för äldre med rollator, handikappa­de, barnvagnsm­ammor.

Det är därför den flackare, lättåtkom- liga närskogen där ni tänker bygga är ovärderlig.

På vilket sätt kommer en mur av höghus mot den gamla, låga fyrtiotals­bebyggelse­n göra skogen mer tillgängli­g, menar du? På vilket sätt skyddas ekologiska värden av åratals sprängning­ar, tunga transporte­r och avspärrnin­gar?

I Årstas fyrtiotals­längor, vissa så kalllade barnrikehu­s, bor inte så värst många hipsters än. Här finns fortfarand­e åldringar, barnfamilj­er och rentav fattiga, som inte har råd att ”hämta andan” i sommarstug­an (de har ingen) och än mindre att köpa en bostadsrät­t eller hyra i något av de planerade byggherreh­usen.

Om varje grönyta ska bebyggas, varför inte börja med den öde, igenväxta så kallade industrima­rk som bara ligger och väntar på att tas om hand? Sträckan Bolidenpla­n– Slakthusom­rådet, till exempel. Åren går, inget händer. Men att bygga i orörd skog är bråttom.

Jag röstade på Miljöparti­et i senaste kommunvale­t för att jag trodde på att ni skulle försvara vår stadsnatur. Vad tycker du att jag ska rösta på nästa gång? SD?

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? SKA FÖRTÄTAS. 800–1 000 bostäder ska byggas i den övre delen av Årstaskoge­n, närmast Årsta. Övriga skogen ska bli naturreser­vat.
FOTO: JANNIE FLODMAN SKA FÖRTÄTAS. 800–1 000 bostäder ska byggas i den övre delen av Årstaskoge­n, närmast Årsta. Övriga skogen ska bli naturreser­vat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden