Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Cyklopens sena fester hänger löst

Efter klagomål. Nu vill staden att kulturhuse­t i Högdalen vidtar en rad åtgärder för att få fortsätta med sin verksamhet. Cyklopen menar att de har följt stadens riktlinjer.

- Linn Matikka

Det här får förödande konsekvens­er för oss.

I våras fick det alternativ­a kulturhuse­t i Söderort permanent bygglov för huset i Högdalen – och gavs klartecken till att bygga ut med bland annat en utescen och ett växthus.

Men nu kommer ett bakslag som gör att kollektive­t bakom Cyklopen känner att deras kärnverksa­mhet är hotad.

Cyklopen står på stadens mark och de hyr marken genom ett arrendeavt­al – som behöver förhandlas om i och med att kulturhuse­t behöver större utrymme.

”Förödande”

Enligt Cyklopen innebär förslaget till nytt arrendeavt­al kraftiga försämring­ar.

– Bland annat står det att vi inte får ha konserter eller annat som låter mycket efter klockan 22 och att vi måste ha tillstånd för att få hyra ut våra lokaler. En stor del av det vi gör handlar just om det och konsertern­a brukar sluta vid 23. Två gånger i månaden har vi också haft evenemang till 03. Det här får förödande konsekvens­er för oss, säger Victor Marx, en av de som är engagerade i Cyklopen.

I det nya kontraktet kräver staden också att Cyklopen hägnar in ett större område än i dag samt gör det möjligt att utkräva vite om kulturhuse­t bryter mot avtalet.

Enligt Britta Eliasson på exploateri­ngskontore­t ligger klagomål bakom de nya hårda kraven.

– Vi har inte varit nöjda med hur arrendet fungerat och det har kommit klagomål på verksamhet­en. Därför vill vi att avtalet ska bli tydligare så att det inte blir diskussion­er om vad som gäller och så att folk i närheten inte blir störda, säger hon.

Victor Marx från Cyklopen säger att det känns tvetydigt att staden först godkänner ett permanent bygglov och sedan skärper kraven för arrendet.

– Vi kan inte skriva på avtalet som det ser ut nu. Men för att kunna genomföra de krav som staden ställt på oss inför slutbesikt­ningen för att få permanent bygglov, behöver vi ett nytt arrendeavt­al. Det blir en märklig rävsax, säger Victor Marx.

Nytt avtalsförs­lag

Britta Eliasson tror att Stockholms stad och Cyklopen kommer att komma överens.

– Vi hoppas kunna komma med ett nytt avtalsförs­lag om en månad ungefär, säger Britta Eliasson.

 ??  ??
 ?? FOTO: CYKLOPEN ?? HOTAS. Staden vill att kulturhuse­t Cyklopen i Högdalen vidtar en rad åtgärder för att få fortsätta med sin verksamhet.
FOTO: CYKLOPEN HOTAS. Staden vill att kulturhuse­t Cyklopen i Högdalen vidtar en rad åtgärder för att få fortsätta med sin verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden