Mitt i Söderort Farsta Sköndal

STAMMISHAK­EN SOM GER SÖDERORT SJÄL

Det våras för kvarterskr­ogarna i Söderort. En rundvandri­ng visar att de är viktiga mötesplats­er – och att flera planerar att bygga ut.

- Ebba Rosencrant­z Eva Tonström

Vad är det som gör att ett ställe blir poppis? Vi ställde frågan till ett antal Söderortsb­or och dök in på några av stamhaken.

Rundvandri­ngen visar att flera av kvarterskr­ogarna har fullt många dagar i veckan.

Ett exempel är Sjöviks pizza på Liljeholms­kajen. De öppnade i lördags efter att ha varit stängt i ett halvår på grund av vattenskad­or. Gensvaret var galet med en och en halv timmes kö hela helgen för att få beställa mat, och 600 (!) sålda pizzor. Gott, nära hem och trevligt bemötande, svarar en gäst på frågan varför hon går dit.

På bordet står en välkommen-tillbaka-blomma som en stamgäst varit och lämnat.

– Vi möter alla med ett leende. Vi brukar säga att vi ska visa tänderna! säger Murat Ciftci, som jobbar på Sjöviks pizza.

Ett ställe som också hyllas av lokalborna, och turister från hela världen, är Två små svin i Årsta. De öppnar snart en boulebana och ska bygga orangeri och en ny terrass uppe på berget. Och populära Ma Baker i Kärrtorp går nu från enbart kafé till ett ställe med rättighete­r.

I Västertorp är samlingspl­atsen Bakstugan, som också vuxit under de senaste åren. Där är det stämningen, läget (uteplats med sol hela eftermidda­gen) och nybakat fika som lockar, enligt de stamgäster vi pratar med.

– Det är en tillåtande och familjär stämning. Jag är här en sväng nästan varje dag, säger Jeanette Schweitz.

Gina Bergstedt går till Två små svin en gång i veckan.

– Det är urmysigt här och jättegod mat och det är så härligt för det är något helt annorlunda än de andra ställena här. Det har verkligen blivit ett lyft för Årsta, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? Ma Baker i Kärrtorp är ett av de ställen som ni Söderortsb­or sagt att ni är extra förtjusta i, och enligt Maria Bäckström, en av ägarna märks det att suget efter ett fik i Kärrtorp är stort.
– Vi har haft jättemycke­t gäster ända från början så jag...
Ma Baker i Kärrtorp är ett av de ställen som ni Söderortsb­or sagt att ni är extra förtjusta i, och enligt Maria Bäckström, en av ägarna märks det att suget efter ett fik i Kärrtorp är stort. – Vi har haft jättemycke­t gäster ända från början så jag...
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden