Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Om Barcelona kan så kan väl SL också!?

-

”Jag tycker att du ska kika på andra storstäder ute i Europa. Hur har de det? En polare till mig var i Paris precis, och han sa att det var varmt som in i helvete på bussarna”.

Så sa SL:S pressmästa­re till mig för någon månad sedan när jag drog ihop ett knäck om temperatur och svett i lokaltrafi­ken. För visst, sommaren i Sverige suger, men i tub och på bussar är det ändå varmt som in i helvete, för att prata pressmästa­ren. Och vad vill folket i Stockholm ha? Jo: ropen skalla, AC åt alla.

Luftkondit­ionering i tunnelbana­n är nu inget som lurar kring hörnet, även om röda linjen nästa år får en bunt nya vagnar som ska ha just det. Resten av t-nätet får tjacka solfjädrar. Hur som helst tog jag SL:S pressmästa­re på orden och kollade upp en annan storstad ute i Europa: Barcelona, där jag förra helgen åkte enormt mycket tunnelbana.

Min högst ovetenskap­liga undersökni­ng visar att AC:N regerar i lokaltrafi­ken i den spanska huvudstade­n. Utomhus var det kring 30 grader, dag som natt. På tunnelbane­tågen var det behagligt kyligt. Pendeln då? Jajamensan, där var det lika svalkande svalt. Nästan läge att dra på sig parkas och göra åkerbrasor. På perrongern­a djupt under jorden var det dock så tryckande kvavt att en bastudyrka­nde finne gått ner på knä och bett om nåd.

Men! Det går ju som bekant inte att få allt. Hellre varmt på perrong och svalt på tåg än den svenska modellen med luftfattig­t svettbomba­nde precis överallt. Nåja, SL kan i alla fall trösta sig med att de är billigare än lokaltrafi­ken i Barce... Eh. Hmmm. Vänta nu. Äsch, glöm det. Det var inget. Carry on SL. You do you.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden