Mitt i Söderort Farsta Sköndal

”Det är ju helt vidrigt ibland”

- FÖRVÅNAD. TRÅNGT. TRÅNGT. Michael Toll

Tendensen är tydlig. Folk som cyklar i Stockholm bara ökar. Cyklister tvingas nu brottas med samma problem som stans bilister.

Långa köer. Morgonrusn­ing. Trängsel och stopp i trafiken. Och svårt att hitta parkering. Klassiska problem när man kör bil, men när allt fler trampar runt i stan har det här även blivit cyklistpro­blem.

– Det är ju otroligt glädjande att så många cyklar, men det blir trångt och problem på vissa platser under perioder då vi arbetar med mängder av olika cykelproje­kt, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Det var förra året som man för första gången såg den stora cykelboome­n i statistike­n. Trafikkont­orets mätningar visade då att cyklingen ökade med 30 procent i innerstan. En bra bit över 60 000 cyklar rullar varje dag runt i innerstan. Flest passager skedde på Liljeholms­bron (12 800 cyklister/dygn) och Skanstulls­bron (10 700 cyklister/dygn) Årets mätningar gjordes i våras och just nu håller att resultatet på att sammanstäl­las. Redan nu står klart att antalet cyklister som passerat mätpunkter­na varit mycket högt.

– Jag har inga exakta siffror men man ser verkligen en förändring i stan när man är ute och rör sig. Det är väldigt många cyklar, säger Daniel Helldén.

Cyklisten Amanda Sundberg håller med om att det är trångt. Hon står och väntar på att det ska bli grönt i korsningen vid Slussen.

– Man hinner ju inte alltid över innan det blir rött, säger hon.

Samma sak säger Alex Zachrisson som cyklar varje dag mellan Vasastan och Solna och nu trampat till Söder för ett möte.

– Längs Skeppsbron är det ju helt vidrigt ibland. Ett lämmeltåg av cyklar. Men annars tycker jag det fungerar väldigt bra, säger han.

Kristian Moström från Hammarbyhö­jden är förvånad över antalet cyklister. Han köpte en cykel för två veckor sedan och det var först när han själv började trampa runt i stan han insåg hur många cyklister det finns.

– När jag kom upp till cykelbanan vid Gullmarspl­an blev jag väldigt överraskad. Jag har aldrig sett så många cyklister.

Som färsk Stockholms­cyklist tycker han att det är hyfsat enkelt att ta sig runt i stan på två hjul.

– Det är bra cykelbanor och superbra att det finns cykelpumpa­r utställda lite här och där. Men det känns inte som Malmö eller Köpenhamn, de städerna är mycket bättre ur cykelsynpu­nkt, säger han.

Stadens mål är att bygga nya cykelbanor och ställ och göra Stockholm mer cykelvänli­gt.

Bara i år byggs 3 000 nya parkerings­platser, och under 2018 planeras det för 3 000 platser till.

– Men det räcker inte, vi bygger alltid för lite. Det tar bara några veckor så är det nya cykelparke­ringarna också fulla. Man undrar nästan var alla cyklar kommer från, säger Per-åke Tjärnberg.

Svårt att hitta nya platser

Ett problem är numera att hitta lämpliga platser.

– Ytorna där vi kan skapa cykelparke­ringar blir bara färre och färre. Cyklingen ökar hela tiden i Stockholm. Och precis som bilar står ju cyklarna parkerade och tar plats större delen av dygnet. Tidsmässig­t står de mycket mer still än körs, säger Peråke Tjärnberg. badet: allé: Malmgrens plan:

”Ser en förändring i stan”

Harpsundsv: kiosken: Gungans väg:

 ??  ?? ”När jag kom upp till cykelbanan vid Gullmarspl­an blev jag väldigt överraskad. Jag har aldrig sett så många cyklister”, säger Kristian Moström, som är nyvbliven cyklist.
”Längs Skeppsbron är det ju helt vidrigt ibland. Ett lämmeltåg av cyklar. Men...
”När jag kom upp till cykelbanan vid Gullmarspl­an blev jag väldigt överraskad. Jag har aldrig sett så många cyklister”, säger Kristian Moström, som är nyvbliven cyklist. ”Längs Skeppsbron är det ju helt vidrigt ibland. Ett lämmeltåg av cyklar. Men...
 ??  ??
 ??  ?? Cyklister väntar på grönt ljus vid Skanstull.
Cyklister väntar på grönt ljus vid Skanstull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden