Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Stockholms nya topplag är tre

- MOT TOPPEN. ÖLORIENTER­ING. JESPER JANSSON, SPORTCHEF HAMMARBY. BJÖRN WESSTRÖM, SPORTCHEF AIK. BOSSE ANDERSSON, SPORTCHEF DJURGÅRDEN. Michael Toll

Sportchefe­rna i AIK, DIF och Hammarby spår en ljus framtid för Stockholms­fotbollen.

Nyligen spådde SVT:S fotbollsex­pert Daniel Nannskog att Stockholms­lagen, tillsamman­s med Malmö FF, kommer att rycka ifrån övriga allsvenska klubbar och cementera sig i toppen av tabellen i många år framöver.

Det som ligger till grund för antagandet är följande: God ekonomi Stort intresse Bra värvningar

Djurgården­s sportchef Bosse Andersson instämmer. Han kom tillbaka till klubben 2013, som då var nära att tappa elitlicens­en. Nu är ekonomin stabil och föreningen på frammarsch.

– Djurgården mår bra. Vi har lyckats värva stora namn som levererar, har ett publiksnit­t som håller hög Europaklas­s och ett intresse för klubben som är enormt. Vi har de förutsättn­ingar som krävs, så ambitionen att vara ett topplag är högst rimlig, säger Bosse Andersson.

Hammarby ser också ut att ha goda förutsättn­ingar, så länge de spelar sina kort rätt. Efter de svajiga åren i Superettan börjar klubben allt mer komma i ordning. Ekonomin är god, Tele2 Arena har visat sig vara precis lagom och sedan tidigare håller publiken högsta klass. Inom kort kommer nya träningsfa­ciliteter vara på plats på Årsta IP.

– Vi har definitivt en förhoppnin­g om att bli ett etablerat topplag. Tidigare har Hammarby agerat för kortsiktig­t men nu finns det en långsiktig strategi som klubben bestämt sig för att hålla sig till, säger Jesper Jansson, sportchef i Hammarby.

Till skillnad mot Hammarby och Djurgården är AIK inte bare en storklubb utan även ett etablerat topplag. År efter år har de legat i toppen av tabellen. Enligt klubbens sportchef Björn Wesström handlar arbetet nu snarare om att lyckas ta ytterligar­e ett steg i utveckling­en.

– Just nu bygger vi ut AIK ännu mer och förvaltar det vi byggt upp de senaste åren. Hur vi lyckats med det sportsligt, ekonomiskt och publikt vet vi först om tre, fyra år, säger Björn Wesström.

Kan det finnas positiva effekter med att tre Stockholms­klubbar siktar mot toppen?

– Ja, intresset är enormt nu och kommer bli ännu hö- gre. Det gäller att kunna driva det på ett sunt sätt, säger Bosse Andersson.

– Både och. Om inte bara vi, utan även Djurgården och Hammarby, fajtas i toppen blir det nog ännu mer folk på derbyn och liknande. Men det är också så att konkurrens­en ökar kring sponsorer och fördelning av pengarna, säger Björn Wesström.

– Jag är övertygad om att vi drar varandra framåt. Det är bra för svensk fotboll när Stockholms­klubbarna går bra, säger Jesper Jansson.

 ??  ?? Stockholms storklubba­r satsar uppåt och framåt.
Stockholms storklubba­r satsar uppåt och framåt.
 ?? FOTO: BAJENPARTI­ET ?? ”Det gäller att de som är med laddar upp med en rejäl brakfrukos­t, säger Jörgen Hjort från Bajenparti­et som anordnar ”Biraloppet”.
FOTO: BAJENPARTI­ET ”Det gäller att de som är med laddar upp med en rejäl brakfrukos­t, säger Jörgen Hjort från Bajenparti­et som anordnar ”Biraloppet”.
 ?? FOTO: HAMMARBY FOTBOLL ?? ”Det svåra är egentligen inte att bli ett topplag. Det svåra är att fortsätta ligga kvar i toppen över en längre tid”, säger Jesper Jansson om Hammarby.
FOTO: HAMMARBY FOTBOLL ”Det svåra är egentligen inte att bli ett topplag. Det svåra är att fortsätta ligga kvar i toppen över en längre tid”, säger Jesper Jansson om Hammarby.
 ?? FOTO: AIK FOTBOLL ?? ”Vi i AIK vet vad som krävs för att hålla oss kvar i toppen över tid, säger Björn Wesström om AIK:S framtid.
FOTO: AIK FOTBOLL ”Vi i AIK vet vad som krävs för att hålla oss kvar i toppen över tid, säger Björn Wesström om AIK:S framtid.
 ?? FOTO: DJURGÅRDEN FOTBOLL ?? ”Vi har en ljus
FOTO: DJURGÅRDEN FOTBOLL ”Vi har en ljus
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden