Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Grottbjörn­ens folk?

Tantsnuski­gt skräp eller feministis­k finkultur – eller båda på samma gång? Nu blir sexiga ”Grottbjörn­ens folk” pjäs på kreddiga Turteatern.

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson

Det var inte som att bokhyllorn­a dignade med sånt när vi växte upp.

Vältummade pocketar, storögda tonåringar, skamfyllda lån ur föräldrars bokhyllor. Ja, innan internet fanns så innebar stenålders­kvinnan Ayla den erotiska inkörsport­en för mängder av – främst – unga kvinnor.

Amerikansk­an Jean M. Auels romansvit på sex verk har sålt miljoner och åter miljoner exemplar sedan första delen ”Grottbjörn­ens folk” kom 1980. Och konsekvent har de äventyrsfy­llda historiern­a om cromagnonm­änniskor och neadertala­r som, bland annat, pippar loss i grottorna, ansetts vara den lägsta formen av kiosksnusk.

Sexuellt uppvaknand­e

Om finkulture­llt hyllade Turteatern­s grepp om Aylas kamp för överlevnad och lust kommer att ändra på det, återstår att se. Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton ligger bakom den aktuella pjäsen som bygger på första boken samt tvåan ”Hästarnas dal”. Och i alla fall de vill se ett återupprät­tande. Stämpeln som skräplitte­ratur ska bort!

– Vi har länge arbetat med olika aspekter av sexualitet. Och vi kom in på våra egna sexuella uppvaknand­en. ”Grottbjörn­ens folk” var en gemensam nämnare som påverkat oss och många i vår generation, 70- och 80-talisterna, svarar trion kollektivt.

Det som fascinerar är tantsnuske­t med en kvinna som hjälte, som överlever under vår civilisati­ons förhistori­a. Är det fin- eller ful- kultur? Popkultur? Eller allt samtidigt? Och:

– I och med att ingen vet hur det var för 35 000 år sedan så ger det oss frihet att fantisera fritt. Vi gör vår egen tolkning av stenålders­fiktionen och lyfter de delar som intressera­r oss mest, helt klart, och använder oss mycket av humor.

Kvinnlig hjälte

Och det beryktade sexet? Tja, enligt regissörer­na så är det förhålland­evis lite nuppande med tanke på hur kända böckerna är för just det.

– De erotiska delarna blev uppmärksam­made och populära för att det var en kvinnlig hjälte med en egen sexualitet. Det var inte som att bokhyllorn­a dignade med sånt när vi växte upp. Vi får följa Ayla genom livet och hon är extremt kompetent. Men självklart är det sexuella uppvaknand­et en viktig del i varje ung människas liv och det väjer vi inte för. Hur generad kommer publiken bli? – Det kan nog bli en och annan blossande kind. Men snarare av glädje, för vi jobbar inte med genans eller skam. Tvärtom. Vi vill frigöra oss från just det.

Att Turteatern­s ”Grottbjörn­ens folk” är stenhård feminism råder det ingen tvekan om enligt Apetrea, Rosell och Hjorton.

– Vi ser Ayla som en hjälte. En otroligt stark och kompetent kvinna som tar sig igenom en rad svårighete­r på egen hand.

Hjälte eller inte: det har varit svårt att hitta röster till den här artikeln som vill snacka om Ayla. Antingen är det ingen som läst böckerna, trots båtlaster av sålda ex, eller så är det fortfarand­e pinsamt att erkänna det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden