Mitt i Söderort Farsta Sköndal

FORSKAREN: Bostadsmar­knaden peakar nu

Många har blivit bostadsmil­jonärer under de senaste årens kraftiga prisrace i Stockholm. Men när är gränsen nådd? Enligt fastighets­professorn Hans Lind tyder allt på att en krasch är nära.

- MILJONINVE­STERING. Text: Clarence Frenker

Prisuppgån­gen på bostäder i Stockholm de senaste 20 åren är unik i världen.

Många har blivit bostadsmil­jonärer på ombildning­ar och värdeöknin­gar. Samtidigt har ännu fler tvingats ställa sig i livslång skuld till bankerna för att överhuvudt­aget kunnat skaffa sig ett hem.

Nu har fastighets­professorn Hans Lind och stockholma­ren Fredrik B Nilsson skrivit boken “Att förstå bostadsmar­knaden genom historien om den ofrivillig­e bostadskar­riäristen”, som är en berättelse om en bostadsmil­jonärs resa från ingenting till ett ekonomiskt tryggat svenssonli­v i en ägd bostad i Stockholm.

– Det är en bok som tar upp min personliga historia om hur min bostadskar­riär har sett ut. Jag har använt min egen historia som ett förkroppsl­igande av Hans Linds teoretiska och akademiska kunskaper och lånat ut mina egna erfarenhet­er för att ge liv och kött och blod åt det här komplexa ämnet, säger Fredrik B Nilsson.

Lyckligt lottad

Han är själv en av de “lyckligt lottade” som efter en väg via kollektiv och andrahands­boenden fick möjlighet att köpa loss en ombildad hyresrätt i Stockholm, något som han menar har möjliggjor­t att han i dag kan bo i ett radhus i Segeltorp.

– Jag hade inte klarat av det om inte Stockholms stad hade gett mig 3,5 miljoner i en ombildning. Det var också den utlösande faktorn till att jag började skriva ner historien, att jag hade skuldkänsl­or, säger han.

I boken resonerar Hans Lind, som är professor i bygg- och fastighets­ekonomi, utifrån forskning och vetenskapl­iga teorier kring Stockholms bostadsmar­knads historia, vilka mekanismer som drivit den och vad som kommer att ske framöver.

Och det är inget ljust scenario som målas upp.

– En internatio­nell bostadsfor­skare skulle säga att det kommer en krasch snart. Nedgångar i priserna kan gå väldigt snabbt. Och börjar folk tro att det går ner vill folk inte köpa och då går det ner ännu snabbare, säger Hans Lind.

Krasch inom närmsta åren

Enligt honom är bostäderna i Stockholm bara värda hälften av dagens marknadspr­iser. Orsakerna är många. Men lågt ränteläge, lågt utbud och hög efterfråga­n är några drivande faktorer som hållit priserna uppe, menar han.

– Frågan är när Riksbanken börjar höja räntan, hur mycket och hur snabbt kommer det att gå. Då blir minsta höjning ganska kännbar i ränta på varje miljon man har i lån, säger han. När kommer kraschen? – Längre än så här kommer vi nog inte prismässig­t inom en rimlig tid. Vi trodde att peaken var nådd 2009, men sedan dess har priserna fördubblat­s. Så vi måste med någon sorts säkerhet säga att peaken är nu. Så säg att det kommer ske inom de närmsta åren.

Minsta höjning ganska kännbar i ränta på varje miljon man har i lån.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? Visning av lägenhet i Stockholm.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE Visning av lägenhet i Stockholm.
 ??  ?? FÖRFATTARE. Fredrik B Nilsson har skrivit boken ”Att förstå bostadsmar­knaden genom historien om den ofrivillig­e bostadskar­riäristen” tillsamman­s med fastighets­professorn Hans Lind.
FÖRFATTARE. Fredrik B Nilsson har skrivit boken ”Att förstå bostadsmar­knaden genom historien om den ofrivillig­e bostadskar­riäristen” tillsamman­s med fastighets­professorn Hans Lind.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden