Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Stoppa skövling av vår natur

-

I Stockholms stads södra stadsdelar är flera byggprojek­t i naturen aktuella, till exempel skogen i östra Kärrtorp, Nytorps gärde, Hammarbysk­ogen, Årstaskoge­n, Årstafälte­t och Sätraskoge­n. De enskilda projekten medför betydande skador på naturen och människors livsmiljö, och tillsamman­s en snabb skövling av natur i hela södra Stockholm. Men varje projekt behandlas separat, som om det vore det enda.

Planförsla­get för östra Kärrtorps skog har mötts med bestörtnin­g. En del av ett ESBO, ekologiskt särskilt betydelsef­ullt område, ska tas bort enligt förslaget. Skog som är en del av Tyrestakil­en. Spridnings­vägar för flera artgrupper, våtmarker och gamla skyddsvärd­a träd offras. Det innebär slutet för många hotade arters livsmiljö. Nackareser­vatet får i praktiken sin gräns förskjuten inåt.

Kärrtorps befintliga stadsmiljö med trevånings­hus är grönklassa­d. Nya högre hus kommer att skymma skogen för de boende och en ny väg avskärmar dem från skogen. 200 bilar per dygn blir många fler.

Även de andra nämnda fem stora projekten i Söderort medför vart och ett stora skador. Även mindre plättar nära grönska som upplevs dagligen exploatera­s. Andra delar av ytterstade­n har samma problem.

Förorter måste givetvis utvecklas. Men tillkomman­de bebyggelse kan läggas inom befintlig bebyggelse som då görs mer blandad, mer levande stadsdelar.

Steg för steg offras värden. Staden måste sätta stopp för detta och bevara och skapa värden i stället för att förstöra. Ulf Johannisso­n och Klas Lundkvist, Stockholms läns Hembygdsfö­rbund. Gudrún Sandgren, nätverket Bevara Kärrtorps östra skog. Torbjörn Hallström, kontaktper­son i Nätverket Skarpnäcks Hembygd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden