Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Stockholms S-topp säger nej till ett tiggeriför­bud

- Patrik Wirén 073-600 69 26 patrik.wiren@direktpres­s.se

Moderatern­a föreslår ett nationellt förbud mot tiggeri. Men Stockholms finansborg­arråd avfärdar förslaget: ”Att förbjuda fattiga människor från att be om en slant vore bara dumt.”

Moderatern­a presentera­de i veckan ett nytt program för kriminalpo­litiken. Bland annat vill partiet införa ett nationellt förbud mot tiggeri som innebär att den som tigger ska kunna dömas till böter. Karin Wanngård (S), finansborg­arråd i Stockholm, säger med bestämdhet att hon inte vill ha ett sådant förbud.

– Varför skulle inte den som vill ge pengar få göra det? Alla stockholma­re har sitt eget beteende vad gäller tiggeri. En del väljer att ge och andra väljer att inte göra det. Att förbjuda fattiga människor från att be om en slant vore bara dumt.

Hon menar också att det skulle innebära påfallande mycket arbete för en redan hårt belastad polis.

– Tung gängkrimin­alitet och de skjutninga­r vi sett i Stockholm på senare tid är betydligt viktigare att lägga kraft på.

Även om Wanngård konsekvent har varit negativ till ett förbud har andra åsikter hörts inom det socialdemo­kratiska partiet. Både civilminis­ter Ardalan Shekarabi och regeringen­s förre tiggeriutr­edare Martin Valfridsso­n har uttalat sig positivt om ett förbud. Är ni ett splittrat parti i den här frågan?

– Nej, tvärtom. Vi ska stå upp för en human politik och mänskliga rättighete­r. Det är ett fåtal som försökt föra fram en annan åsikt, men det är inte aktuellt att införa ett sådant förbud i Stockholm.

 ?? FINANSBORG­ARRÅDET: FOTO: SACHARIAS ?? ”Varför skulle inte den som vill ge pengar få göra det?” KÄLLDÉN / MICHAEL ERHARDSSON
FINANSBORG­ARRÅDET: FOTO: SACHARIAS ”Varför skulle inte den som vill ge pengar få göra det?” KÄLLDÉN / MICHAEL ERHARDSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden