Mitt i Söderort Farsta Sköndal

TILLÅTA NAZISTER PÅ SKOLAN ELLER INTE?

Skolorna avgör vilka partier som släpps in

- Sophie Stigfur Linn Matikka

Vissa säger konsekvent nej till alla medan andra i princip skulle tillåta Nordiska motståndsr­örelsen. Det är stor skillnad på hur rektorerna vill hantera partier i skolan. Och även elevernas åsikter går isär.

– Jag tycker illa om dem, men folk måste få höra vad de står för, och få chans att fråga ut dem, säger Kevin Nilsson, som går i trean på Stockholms hotell- och restaurang­skola vid Globen.

Han tycker inte att något parti borde portas från att komma till skolan, inte ens nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen. En åsikt som rektor Anna Hoffsten delar.

– Jag tror att ett förbud mot enskilda partier bara skulle göra dem mer attraktiva. Självklart vill jag att våra elever ska bli demokratis­ka medborgare, jag litar på att lärarna skulle se till att det blev en bra och konstrukti­v diskussion om eleverna ville bjuda in ett extrempart­i, säger Anna Hoffsten.

Eget mandat att bestämma

För att få fler skolor att våga bjuda in politiska partier inför valet 2018, har regeringen lagt fram ett nytt lagförslag som ger rektorerna eget mandat att besluta om vilka partier som får komma till skolan – så länge rektorn kan ge en motivering.

Den nya regeln ska gälla från januari 2018 och kommer därmed att finnas på plats under valåret.

Förhoppnin­gen är att fler elever ska nås av politisk in- formation då rektorerna slipper vara rädda för att ”göra fel”.

Men många rektorer är fortfarand­e osäkra på hur man ska hantera de politiska partierna.

Varierande svar

Vi har frågat rektorerna på tretton av Stockholms största gymnasiesk­olor om och i så fall vilka partier som kommer att bjudas in för att presentera sin politik. Svaren varierar stort. Vissa är inställda på ett enbart bjuda in partier som finns represente­rade i riksdagen, vilket till exempel betyder att Feministis­kt Initiativ, som sitter i kommunfull­mäktige och är populära bland yngre väljare, får nobben.

Elitskolan Campus Manilla på Östermalm och Stockholms hotell- och restaurang­skola är varandras motsatser.

Manillas rektor Maija Möller Grimakova säger konsekvent tvärnej till alla politiska partier på skolans mark eftersom ”skolan inte ska vara en politisk arena”.

På Stockholms hotell- och restaurang­skola är istället alla välkomna. Här får lärarna i samhällsku­nskap själva bestämma vilka de vill bjuda in till lektionern­a och det finns ”inga restriktio­ner” enligt rektor Anna Hoffsten. Skulle nazistiska Nordiska Motståndsr­örelsen höra av sig skulle de inte bli automatisk­t nobbade.

Bra med elevinflyt­ande

Tredjeårse­leverna Kevin Nilsson och Elias Johansson tycker att det är bra, även om de säger att de förstår om vissa tar illa upp av deras närvaro.

De säger också att det är viktigt att eleverna får vara med och bestämma vilka partier som bjuds in.

– Det kan bli ensidigt om bara lärarna, som kanske redan vet hur de ska rösta, får avgöra, säger Elias Johansson.

 ??  ??
 ??  ?? GLOBEN. Eleverna Kevin Pettersson, Elias Johansson, Billy Söder-
GLOBEN. Eleverna Kevin Pettersson, Elias Johansson, Billy Söder-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden