Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Nytt förslag gör om hela Stora Sköndal

- Linn Matikka

Över 4 000 bostäder, tre skolor, campus, nytt torg och flera parker. Stiftelsen Stora Sköndal går vidare med sina stora planer för området vid Drevviken.

4 400 nya bostäder, gymnasiesk­ola och idrottshal­l. Nu ska allmänhete­n få tycka till om planerna för Stora Sköndal.

Stiftelsen Stora Sköndals planer på tusentals nya bostäder och ett helt nytt område, på marken som de äger vid Drevviken, har kommit närmare första spadtaget.

Nu ska planerna för området ut på samråd och allmänhete­n ska få tycka till om dem.

14 våningar höga hus

Totalt ska det bli 4 400 nya bostäder på marken. Husen föreslås bli upp till 14 våningar höga. 560 bostäder som redan finns på området, sparas. 161 bostäder som nu finns på tomten ska rivas till förmån för de nya planerna.

Enligt Christer von Essen, ansvarig för det nya området på stiftelsen, ska de som bor där i dag ”erbjudas om likvärdig bostad”.

Skolor och nytt centrum

Förutom bostäder ska det bli nya skolor, ett helt nytt centrum med kommersiel­la verksamhet­er, idrottsanl­äggning och kallbadhus, på området.

Programmet för det nya området har tagits fram av stiftelsen, deras konsulter och Stockholms stad.

De beräknar att det bland annat behövs 60 nya förskoleav­delningar, 3 skolor och ett gymnasium sett till antalet människor som kommer flytta in i området.

Vilken aktör som kommer driva de verksamhet­erna ska utredas i varje enskilt fall.

Stiftelsen räknar med att det kommer bli betydligt fler arbetsplat­ser i framtiden på området. 2 500 stycken år 2035 – jämfört med de 1 000 som finns i dag.

Behöver pengar

Christer von Essen har tidigare sagt till Tidningen Farsta/sköndal att en av anledninga­rna till de omfattande planerna är att stiftelsen behöver pengar. Förvaltnin­gen av det 84 hektar stora området har fått kassan att sina.

Samrådet för Stora Sköndal pågår till och med 6 november.

 ?? FOTO: STORA SKÖNDAL ?? FRAMTID. Den här visionsbil­den visar en ny förskola och en bevarad villa som blivit lokal till höger.
FOTO: STORA SKÖNDAL FRAMTID. Den här visionsbil­den visar en ny förskola och en bevarad villa som blivit lokal till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden