Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Uppblåst igelkott akut räddad till djursjukhu­s

- Mimmi Epstein

En uppblåst, skadad igelkott – högst troligen sparkad i ansiktet av en människa – fick nyligen åka djurambula­ns från Ingarö till Östermalm där den dränerades på två liter luft.

För ett par veckor sedan kom en uppblåst igelkott till Grönskans viltrehabi­litering på Ingarö.

– Den var rejält uppblåst, stor som en basketboll. Vi kontaktade Catarina Krång som är expert och tidigare har rehabilite­rat liknade men betydligt mindre extrema fall, säger Anders Fredblad, viltrehabi­literare på Grönskan.

Igelkotten fick efter undersökni­ng åka med djurambula­ns till Evedensias djurklinik vid Roslagstul­l. Där är de experter på vilda djur.

– De har vårdat massor av igelkottar och kunde se att det varken var en trafikskad­a eller en lunginflam­mation. Högst troligt är det en människa som har sparkat den i ansiktet, säger Anders Fredblad.

På djurklinik­en dränerades igelkotten på två liter luft, men blåstes sedan upp igen. Man upptäckte då att en av bihålorna skadats. Bihålan läckte in luft under huden och blåste upp igelkotten till en ballong.

– De har väldigt elastisk hud. Självklart led den men i och med den elastiska huden kan det se värre ut än vad det är, säger Anders Fredblad.

Nu är igelkotten piggare igen och tillbaka på Ingarö.

– Jag har precis matat den med mjölkersät­tning och gett den antibiotik­a. Den lubbar runt i sitt lilla hägn. Planen är att den ska släppas fri om två veckor ihop med fler igelkottar, säger Anders Fredblad.

 ?? FOTO: ANDERS FREDBLAD ?? UPPSVULLEN. Igelkotten fick dräneras på två liter luft.
FOTO: ANDERS FREDBLAD UPPSVULLEN. Igelkotten fick dräneras på två liter luft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden