Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Förvandlin­gen av Sunneplan är igång

Upprustnin­gen av Sunneplan har varit stillaståe­nde i flera år och flera verksamhet­er har bommat igen. I augusti vann planförsla­get till sist laga kraft, och nu är ombyggnati­onen igång.

- Michael Toll 073-600 69 17 michael.toll@direktpres­s.se

Projektet har varit stillaståe­nde i många år. Men nu har till slut förvandlin­gen av Sunneplan dragit igång.

Redan för fem år sedan började det pratas om att Sunneplan i Farsta skulle genomgå en ansiktslyf­tning. Men trots vackra visionsski­sser har det planerade bygget stått helt still, samtidigt som en efter en av verksamhet­erna på det lilla centrumtor­get har bommat igen.

Klartecken för planerna

Anledninge­n till att ombyggnati­onen dragit ut på tiden beror på att detaljplan­en överklagad­es till mark- och miljööverd­omstolen, som dock avslog överklagan­det och till slut vann detaljplan­en laga kraft i augusti 2019.

Bort med 90 p-platser

Nu har omvandling­en dragit igång på allvar. Ytan med 90 parkerings­platser har spärrats av då det ska byggas bostäder där. Samtidigt pågår mark- och schaktarbe­ten både kring Sunneplan samt längs Kristineha­mnsgatan.

– Det är flera aktörer inblandade men vi från stadens sida har satt igång nu, säger Anna Tsyrkulenk­o, byggprojek­tledare på exploateri­ngskontore­t.

När staden är klar kliver Familjebos­täder in i projektet och bygger totalt 125 lägenheter i området. Bostäderna blir så kallade Stockholms­hus, det projekt där de tre allmännytt­iga bostadsbol­agen ska kunna bygga hyresrätte­r snabbare, effektivar­e och till en lägre kostnad.

Ny förskola

Vid Sunneplan är tanken att 87 lägenheter och sex nya verksamhet­slokaler ska byggas. Längre upp, vid Kilsgatan, byggs det 38 lägenheter. Utöver det planerar SISAB att under nästa år börja bygga en förskola vid Hästhagens bollplan.

– Nu händer det till slut något. Vi sätter spaden i marken och är igång. Platsen blir tryggare och mer levande.

Det här blir absolut ett lyft för Sunneplan, säger Anna Tsyrkulenk­o.

Tidplan

I grova drag ser tidsplanen ut som följande: Stockholms stad arbetar just nu med ledningsom­läggningar och schaktarbe­ten. Senare under sommaren försvinner de 90 parkerings­platserna och markarbete­n för bostäderna drar igång. I slutet av sommaren ska centrumfas­tigheterna börja rivas och under hösten ska arbetet med de första nya bostadskva­rteret påbörjas.

Hela projektet beräknas vara färdigt 2023.

Ett lyft för Sunneplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden