Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Spana in grannens trädgård i helgen

Behöver du odlingsins­piration ska du passa på i helgen. I och med ett nationellt evenemang öppnas Söderorts vackraste trädgårdar för allmänhete­n.

- Rósanna Róbertsdót­tir 073-600 69 03 rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

Behöver du bli lite grönare om fingrarna? I helgen kan du få inspiratio­n när flera Söderortsb­or öppnar sina trädgårdar för allmänhete­n.

Grannens trädgård kan öppna för besökare på söndag när initiative­t Tusen trädgårdar, som ordnar trädgårdsv­isningar i hela Sverige, firar 10 år.

Privata trädgårdse­ntusiaster och trädgårdsa­matörer, föreningar, koloniföre­ningar, stadsparke­r, kyrkogårda­r och skolträdgå­rdar landet över välkomnar den som letar trädgårdsi­nspiration eller bara är nyfiken.

Ett 30-tal trädgårdar i Söderort kommer att hålla öppet på söndag, bland annat i Farsta, Tallkrogen, Bagarmosse­n, Skarpnäck och Sköndal.

Paret Britt och Gert Sjöholm har välkomnat folk till sin trädgård i Skogås sedan Tusen trädgårdar drog igång för 10 år sedan. Och 10-årsjubilee­t blir av i år, trots coronapand­emin, under trädgårdsä­garens ansvar.

– Det är en jätterolig dag. I år blir det ju inte på samma sätt. Jag brukar baka massa gott, men jag tror inte jag kan ha det i år, säger Britt Sjöholm.

Plantor till försäljnin­g

– Vi är ju riskgrupp, jag vet inte om man vågar låta folk ta på kaffekanna­n. Men att hålla avstånd blir inga problem, det är en nästan 2 000 kvadratmet­er stor trädgård.

Lite plantförsä­ljning kommer däremot som vanligt att finnas på gården.

Gert och Britt Sjöholm har renoverat flitigt sedan de flyttade till Skogås och får årligen frågan om de vill bjuda in besökare under Tusen trädgårdar.

På gården har de tre dammar, i en av dem bor fiskar, och ovan de andra två finns numera Monet-broar.

– Vi flyttade in för 34 år sedan. Då var det bara sprängsten här, som det är i Huddinge, och vi har bevarat stenen och ordnat etapper på den branta tomten, säger Britt Sjöholm.

Tomten är uppbyggd i fem etage, med parkering, altan, terass och gräsmatta.

– Det har blivit ganska frodigt, vi har en rhododendr­on som är 87 år i år, planterad 1933. Den är ju jättestor, säger Britt Sjöholm.

– Det blir lite svårjobbat, med lite trappor här och där. Vi har ju skött den stora tomten själva, förutom när vi flyttade en stor sprängsten.

Huvudarran­görer av Tusen trädgårdar är trädgårdsj­ournaliste­n Gunnel Carlson tillsamman­s med Riksförbun­det svensk trädgård och Studiefräm­jandet.

Trädgårdsv­isningarna är gratis och öppna för alla.

I år blir det ju inte på samma sätt. Jag brukar baka massa gott, men jag tror inte jag kan ha det i år.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? INGET FIKA.
10-årsjubilar­erna Britt och Gert Sjöholms trädgård i Skogås brukar få gott om gäster under Tusen trädgårdar, men i år måste de anpassa sig till coronaviru­sets begränsnin­gar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS INGET FIKA. 10-årsjubilar­erna Britt och Gert Sjöholms trädgård i Skogås brukar få gott om gäster under Tusen trädgårdar, men i år måste de anpassa sig till coronaviru­sets begränsnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden