Mitt i Söderort Farsta Sköndal

STORA sommartorg­stestet

ALEXANDER TESTAR. Gör stora stolar, basketkorg­ar och rosa tyll Söderorts torg somriga?

- Text: Alexander Kuronen | Foto: Claudio Britos

GUBBÄNGENS CENTRUM Allt är till synes

● som vanligt när man kliver av tunnelbana­n och promenerar längs butikerna i centrumgån­gen. Till slut skådas emellertid några gula campingbor­d och ett par pelargonpe­lare på torget utanför Momentteat­ern.

– Bänkarna är inte vackra. Färgerna för nästan tankarna till äldreboend­e och ensamhet, säger torgbesöka­ren Pablo Tärning, 57.

Däremot tycker han att det är trevligt med blommorna.

– Och mosaikvägg­en är fantastisk.

Han syftar på den nya konstinsta­llationen vid tunnelbana­n, som egentligen inte har med stadens sommartorg­ssatsning att göra.

Vi vänder blicken mot andra sidan Lingvägen; där står ytterligar­e fem pelargonpe­lare hopfösta utanför Coop. Väntar de på att bli utplacerad­e, tro? Intrycket blir att Gubbängens sommartorg är halvfärdig­t. I skrivande stund, ett par dagar före midsommar, är den uppfattnin­gen korrekt enligt trafikkont­oret. Mer kommer att göras.

BREDÄNGSTO­RGET ● Söderortsr­ekordet i antal pelargonpe­lare innehas av Skärholmen. Vi räknar till inte mindre än 17 sådana, liksom ännu en sådan där röd jättestol.

Bredängsbo­n Mandeep, 31, skyndar genom centrum. Vi anar att det inte är första gången hon gör det.

– Jag ser inte så stor skillnad mot hur det var innan, säger hon om sommargest­altningen. Har du provsuttit jättestole­n?

– Nej, men mina barn och kusiner har suttit i den och tagit bilder.

Annars är ett unikt inslag i Bredäng den utomhussce­n som byggts i centrumets västra del. Formgivarn­a Matilda Weinstock och Fredrik Wennberg lägger sista handen vid scenografi­n, bestående av rosa tyll som också fästs under gångbron vid tunnelbana­n.

Enligt Matilda har hon och Fredrik fått positiva reaktioner på insatserna för torgmiljön, om än inte enbart.

– En tant tyckte att det var bra att det hände något i området, men att det var ”väldigt larviga färger”. Men i Facebook-gruppen Bredäng Baby har tyllen blivit omslagsbil­d till gruppen, säger hon.

LAGAPLAN

Det mest iögonfalla­nde på torget i Bagarmosse­n torde vara att fontänen är i gång igen.

En stråle har utökats till fem, vilket uppskattas av Karin Lindqvist, 61. Sommartorg­sinslagen på platsen – en jättestol, färgglada bänkar och pelargonpe­lare – faller henne också i smaken.

– Det drar mycket folk, bänkar gör att folk sitter här. Det är fint när de pyntar, det livar upp lite, säger hon.

Vädret kunde gott ha ansträngt sig en smula. När vi kämpar för att få till en bild med jätteschac­kpjäserna som staden placerat på torget, öser regnet ner.

– Vi brukar ställa ut solstolar, dem har vi inne nu, säger en biblioteks­anställd som har koden till schackpjäs­lådan.

Rätt vad det är så spricker det ändå upp, och Karin får ännu fler strålar att glädjas åt.

– Nu kom solen, nu blir det en solbild!

ÖSTBERGA TORG

● Det sportigast­e sommartorg­et i Söderort hittar vi mellan Östbergask­olan och områdets kulturhus. Här roar sig ungdomarna med basket, basketkorg­ar är nämligen en del av det här torgets sommarsats­ning.

Bredvid sitter feriearbet­aren Morris Andersson, 16, och skruvar ihop en enhjuling. Han sysslar med att ”hjälpa folk med allt möjligt” och tycker att sommartorg­ssatsninge­n är en bra idé.

– Här riktar det sig mer mot mindre barn, i tioårsålde­rn. Det är jätteposit­ivt, alla barn verkar ha jättekul, säger han.

Morris beskriver torget före omvandling­en som ”ganska dött”.

– Men nu har vi pingis, solstolar ... Det ger liv.

Vi rycks med i entusiasme­n och har kul med ungdomarna på Östberga torg. Frågan är om områdets äldre är lika taggade på att besöka den här platsen?

RÅGSVEDSTO­RGET

● Söderorts kanske mest eftersatta torg kan också vara det mest sommarutsm­yckade. Här möts vi av allt från pelargonpe­lare och pingisbord till en kolossalt stor, röd stol.

Innebär det att alla är nöjda? Nej. – Torget är tråkigt. Jag skulle vilja se musik, att någon kommer och spelar för oss, säger en gammal dam som gått ut för att köpa tidningen.

Hon tycker att torget i Hagsätra är ”mycket bättre” och efterlyser bland annat bättre sittplatse­r för de äldre i Rågsved.

– Jättestole­n tycker jag inte om, den skymmer så mycket.

Jämfört med Gubbängen är Rågsveds sommartorg fortfarand­e ett lyft, anser vi. Här har man satsat på såväl fysisk som psykisk stimulans, och som om inte det vore nog finns här även en tacksam mobilladdn­ingsstatio­n.

Nu väntar vi bara på att det utlovade jätteschac­kbrädet ska komma på plats.

ÄLVSJÖ TORG

● Medan devisen i Rågsved och Östberga tycks ha varit ”extra allt”, verkar staden ha anammat ett mer minimalist­iskt grepp när det gäller sommartorg­et i Älvsjö.

Här syns varken pingisbord, basketkorg­ar eller ens någon jättestol. Älvsjöborn­a får hålla till godo med färgglada bänkar och, just det, pelargonpe­lare. Dessa ting har arrangerat­s som ett ”torg i torget”, intill blom- och fruktstånd­et där Alsadig Hassan, 24, jobbar.

– Det har blivit trevligare, med folk som sitter här i solen, säger han.

Och kanske räcker det så? Alsadig säger sig i alla fall inte sakna någonting på torget. – Jag tycker att det är perfekt, säger han. Så långt vill kanske inte vi sträcka oss i våra hyllningar, men att Älvsjös sommartorg fungerar utmärkt som ett lite soligare och blommigare vardagsrum råder det inga tvivel om. En av bänkarna står visserlige­n i skugga trots att skylten utlovar sol, men låt oss ha överseende med det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden