Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Bandvagn ska provta förgiftade skjutbanan

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Nästa vecka rullar staden in en bandvagn på Rågsveds gamla skjutbana. Då ska provtagnin­gar börja inför saneringen av den blyhaltiga jorden.

Sedan den 15 april har stängsel varit uppsatta runt delar av den gamla skjutbanan i Rågsveds friområde. Orsaken är ett staden ska ta fler markprover och förbereda för den stora sanering som planeras i området.

Tidningen har tidigare berättat att den före detta skjutbanan, Söderskjut­banan, som numera ligger i ett naturreser­vat, måste saneras. I marken finns höga halter av bly och rester av ammunition efter att ha använts som övningsban­a i flera decennier 1940–1980.

Risk för barn

Under tiden 30 juni till 2 juli kommer nya prover tas med bland annat borrbandva­gn. Staden skriver såhär på sin hemsida: ”Området (utanför avspärrnin­garna) kan besökas som vanligt under provtagnin­gen, men var uppmärksam på att borrbandva­gnen tidvis kommer köra på delar av gång- och cykelbanan. Trafikskyl­tar kommer utplaceras längs sträckan där arbeten utförs.”

Själva saneringen av skjutbanan kommer inte att göras förrän nästa år, men staden väljer ändå att spärra av delar av området redan nu av säkerhetss­käl. Det finns annars en risk att framförall­t barn får i sig förorenad jord, enligt staden. Men det är ofarligt att vistas i området runt avspärrnin­garna, enligt staden, så länge man inte gräver i marken med händerna eller stoppar jord i munnen.

Området kommer att vara avstängt till dess att all mark är sanerad, någon gång under 2021. Planen är att de gamla skjutvalla­rna så småningom ska kunna användas som friluftsom­råde.

 ??  ?? FÖRORENAT.
Provtagnin­gar som gjordes i december 2018.
FÖRORENAT. Provtagnin­gar som gjordes i december 2018.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ??
FOTO: JANNIE FLODMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden