Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Klart: Bostäder för nyanlända byggs i Slakthusom­rådet

Behovet av bostäder för nyanlända stockholma­re är stort. Nu ska det byggas 129 tillfällig­a lägenheter i Slakthusom­rådet.

- Linn Matikka

Kommunala bostadsbol­aget Stockholms­hem planerar att bygga modulhus med 129 smålägenhe­ter åt nyanlända i utkanten av Slakthusom­rådet, åt Enskedeväg­en till.

I slutet av veckan väntas Stockholms­hems styrelse klubba igenom beslutet om att dra i gång projekteri­ngen av bygget – trots att det finns en överklagan på Mark- och miljö-domstolens bord just nu.

Det är Föreningen Slakthusom­rådets företag, som består av ett 100-tal företag, som överklagat bygget. De menar att det bland annat körs så pass mycket tunga transporte­r på området att det skulle betyda en säkerhetsr­isk för familjerna som flyttar in. Tidigare har länsstyrel­sen avslagit överklagan om bygget från föreningen.

Men på Stockholms­hem tycker man att det är så pass bråttom att få fram bostäderna att man inte inväntar ett beslut från Mark- och miljödomst­olen.

– Det är en risk som vi är villiga att ta. I Örby ska det byggas modulhus mitt emot Älvsjömäss­an och där valde vi också att gå vidare med projekteri­ng även fast det fanns en överklagan, säger Patrik Andersson på Stockholms­hem.

I år måste staden erbjuda tillfällig­a bostäder åt 2 858 nyanlända stockholma­re.

– Nu ser det bra ut. Vi håller takten och klarar de anvisninga­r vi får. Under juni och juli har det kommit så många som 800 personer som har kunnat flytta hit, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för nyanlända.

Projektet i Slakthusom­rådet beräknas kosta 159 miljoner kronor att driva igenom och inflyttnin­gen beräknas till andra halvan av 2018.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KLUBBAT. Stadsbyggn­adsnämnden har klubbat igenom ett tillfällig­t bygglov på fem år för modulhusen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KLUBBAT. Stadsbyggn­adsnämnden har klubbat igenom ett tillfällig­t bygglov på fem år för modulhusen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden