Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Hon släpper barnbok med klasspersp­ektiv

Vad gör man om det saknas pengar till utlandssem­ester? Jo, man tar sig ett litet äventyr i sitt närområde. Bagarmosse­n och Nackareser­vatet inspirerar Söderorts ”Lilla Berlin”-profil i hennes nya barnbok.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Det är så skambelagt att prata om att man har dåligt med pengar. Och även barnen som har allt kan såklart läsa den, och få en förståelse.

Stolta Bagisbon Ellen Ekman är rikskänd för sin tecknade serie ”Lilla Berlin”.

Nu släpper hon tillsamman­s med författare­n Elin Johansson sin andra barnbok: ”Hemma hela sommaren”. Det är uppföljare­n till ”Veckan före barnbidrag­et” och vi får följa samma mamma och samma barn i deras vardagsliv.

– Ja, och de har fortfarand­e inga pengar. Det börjar med att barnet sitter i sandlådan på förskolan och alla de andra ungarna snackar om vad de ska göra på sommaren. Det är Legoland och Thailand, så barnet från den fattiga familjen drar till med att de ska på safari, säger Ellen Ekman.

Budgetseme­ster

Boken handlar alltså om vad man som förälder kan hitta på när kassan till den stora semestern inte finns. Mamman i storyn bestämmer att safarin blir i det lokala naturreser­vatet, rotar fram sitt gamla festivaltä­lt och den lilla familjen drar ut i naturen på ett gratisäven­tyr. Det blir till att tälta vid sjön.

– Där har jag tagit mycket inspiratio­n från Nackareser­vatet när jag tecknat, jag var ute där och fotade mycket. Sedan bor de i ett hyresområd­e väldigt likt Bagarmosse­n, och även Hökarängen, där jag har min ateljé.

Ellen Ekman säger att klasspersp­ektivet är viktigt.

– Även barn som inte kan åka utomlands hela tiden ska ha böcker att spegla sig i. Det är så skambelagt att prata om att man har dåligt med pengar. Och även barnen som har allt kan såklart läsa den, och få en förståelse för att alla kanske inte får allt.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? BERLIN I BAGIS. Ellen-Ekmans barnbok handlar om en familj på två med svag ekonomi. Vad gör man då på semestern, när Thailand är en omöjlighet?
FOTO: KARIN NILSSON BERLIN I BAGIS. Ellen-Ekmans barnbok handlar om en familj på två med svag ekonomi. Vad gör man då på semestern, när Thailand är en omöjlighet?
 ??  ?? CAMPINGMYS. I boken får en följa en mamma och ett barn genom vardagsliv­et.
CAMPINGMYS. I boken får en följa en mamma och ett barn genom vardagsliv­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden