Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

NY RUNDA F R RAGGARNA

Möt den nya generation­en raggare – kvinnorna i Black Cherries

- Text: Jonna Claesson | Foto: Sacharias Källdén

Ivissa delar av landet, framförall­t i glesbygden, är det vanligt att se raggare cruisa förbi i sina tjusiga jänkare. Men titt som tätt ser man det även i Stockholm. Någon gång om året på väg till världens största utomhusträ­ff för amerikansk­a bilar – Power Big Meet i Lidköping – men också sena kvällar på Sveavägen.

– Sveavägen och Vanadislun­den har alltid varit ett tillhåll för raggare. Jag vet inte riktigt varför egentligen. Det är många kvällar som slutat där, säger Nathalie Renard, 29.

Rock’n’roll inspirerad­e

Raggarkult­uren tog form under 50-talet, när svenska tonåringar inspirerad­es av amerikansk­a filmer och rock’n’rollen som kom in i Europa under efterkrigs­tiden. Raggarna ansågs vara sviniga. De stal bensin, söp sig fulla på hembränt, hade sex offentligt, slogs och spelade musik så att det dånade i städerna.

Hur blev ni raggare?

– Alltså, vi var typ 16 år och började hänga på en raggarklub­b i Farsta. De visste nog inte hur unga vi var men vi hamnade i det umgänget och så skapades intresset. Vissa av oss har ju fötts in i det också. Det handlar om gemenskap, säger Frida Fernström, 28.

Är det lika stökigt idag som på 50-talet?

– Det är klart att vissa raggare fortfarand­e är så, men vi vill ju bara umgås. Vi är inte ute efter att skada någon. De som håller på så förstör ju bara för oss andra. Alla får ju skit, säger Nathalie.

13 medlemmar

Raggarklub­ben Black Cherries startade i början av 2012 och består av 13 fullvärdig­a medlemmar. Alla är kvinnor i åldrarna 20 till 29 år.

– Det finns ju några småklubbar i Stockholm där det bara är tjejer men vi är den största. Vill man vara med så ansöker man på vår hemsida, sedan har man en testperiod på ett halvår och därefter röstar vi andra om vi tycker att den tjejen ska bli en fullvärdig medlem, säger Nathalie.

Att vara fullvärdig medlem betyder att man får rösta i beslut som ska tas i klubben och bära Black Cherries märken.

– Mycket handlar om tillhörigh­et. Vi vill ha en klubb där vi är som ett stort kompisgäng. Vi är lojala mot varandra och skippar skitsnacke­t. Andra klubbar har en president men vi har ett ordförande och röstar demokratis­kt. Det är inte en person som bestämmer, vi vill att alla ska trivas, säger Frida.

En fördom är att raggarna sitter i verkstaden hela vintern och mekar med sina bilar, putsar varenda liten reservdel fram till maj, då de öppnar garageport­en och brummar ut i vårnatten. Men riktigt så är det inte för tjejerna i Black Cherries.

– Vi är inte jättemånga som är intressera­de av bilarna. Vi hyr in en chaufför som kör runt oss och själva sitter vi i baksätet, lyssnar på bra musik och super, säger Nathalie.

– Men vissa av oss i gruppen har ett genuint bilintress­e och gillar den typiska 50-talsmusike­n och rockabilly­stilen också, tillägger Vibecke Lass, 26.

”Vi mutade domarna”

I helgen är det dags för ett av vårens roligaste event, ett lådbilsral­ly i Södertälje som Black Cherries vann förra året.

– Det är massor av raggarklub­bar där som tävlar mot varandra. Alla får samma delar och sedan har man en viss tid att bygga klart bilen. Sedan avslutas hela tävlingen med ett race. Det brukar vara riktigt roligt, säger Nathalie.

Kommer ni vinna i år igen?

– Ja, förra året mutade vi domarna så vi får väl göra samma sak igen, säger Frida och skrattar.

Vi hyr in en chaufför som kör runt oss och själva sitter vi i baksätet, lyssnar på bra musik och super.

 ??  ??
 ??  ?? MOTORISERA­DE. Intresset för bilar varierar i klubben. ”Vissa av oss ett genuint bilintress­e och gillar den typiska 50-talsmusike­n och rockabilly-stilen också”, säger Vibecke Lass.
MOTORISERA­DE. Intresset för bilar varierar i klubben. ”Vissa av oss ett genuint bilintress­e och gillar den typiska 50-talsmusike­n och rockabilly-stilen också”, säger Vibecke Lass.
 ??  ??
 ??  ?? HJÄRTERUM. Hur många raggare får plats i en Jänkare? Svar: Alla. Mikaela Samuelsson i framsätet är ny i gänget, dagen till ära ska hon skriva på ett kontrakt och är sedan fullvärdig medlem. ”Då får man bära våra märken och rösta om saker i klubben”,...
HJÄRTERUM. Hur många raggare får plats i en Jänkare? Svar: Alla. Mikaela Samuelsson i framsätet är ny i gänget, dagen till ära ska hon skriva på ett kontrakt och är sedan fullvärdig medlem. ”Då får man bära våra märken och rösta om saker i klubben”,...
 ??  ?? STENSÄKERT? Den nya medlemmen Mikaela Samuelsson har ingen handbroms på bilen. I stället slänger hon fram en sten under framhjulet när hon parkerar.
STENSÄKERT? Den nya medlemmen Mikaela Samuelsson har ingen handbroms på bilen. I stället slänger hon fram en sten under framhjulet när hon parkerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden