Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Därför vill inte SL öppna spärrarna

Vi förberedde oss på kaos, och kaos blev det. I veckan började SL bygga om perrongern­a på Gullmarspl­an och Skärmarbri­nk. Snabbt höjdes röster för tillfällig­t öppna spärrar – men SL säger nej.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Välannonse­rat och ingen överraskni­ng: I veckan började SL bygga om perrongern­a på Gullmarspl­an och Skärmarbri­nk. Byggstökan­det kommer att pågå i stort sett hela sommaren.

– Jag hade precis duschat! Det var helt i onödan, utbrast en resenär i måndags morse, medan hon trängdes i det svettiga lämmeltåge­t som sakta tog sig upp längs trappan i Skärmarbri­nks t-bana.

Än värre är det på Gullmars där man måste ta sig uppför trappan, ut genom spärrarna, för att sedan blippa sitt kort igen vid nästa passage och gå nerför trapporna till plattforme­n. Restid: förlängd.

Öppna spärrar

Varför låter man bara inte spärrarna stå öppna, frågar många resenärer, för att på så sätt göra flödet snabbare? En av dessa är Katarina Luhr, miljöborga­rråd för MP.

Hon säger att Miljöparti­ets ställning är ständigt öppna spärrar, så det är väl egentligen ingen överraskni­ng att det är hennes lösning. Men nu, när det är extremt strul, så är det än mer rimligt att ställa upp dörrarna i alla fall under rusning.

– Jag gick som en pingvin uppför trappan, rotade fram mitt åkkort ur väskan igen. Alla var lugna och fina och suckade svenskt när de blippade sig fram. Det borde gå att underlätta för resenärern­a, göra det enklare och smidigare, säger Katarina Luhr (MP), som nu börjat cykla till jobbet istället.

Säkerhetsr­isk

Men det lär inte hända, enligt SL. De säger att det inte så enkelt att bara smälla upp portarna på vid gavel. Dels för att det enligt deras undersökni­ngar inte skulle göra någon skillnad då det är den branta trappan som är boven i dramat med sin flaskhalse­f- fekt. Och dels för att det är en ”påtaglig säkerhetsr­isk” att öppna upp.

SL vill inte chansa med vad som skulle kunna ske om trycket med stressade resenärer blir för stort. Vad händer om någon faller?

– Om inte spärrarna finns blir det inga organiska pauser i människofl­ödet utan alla kan bara swisha förbi. Vi måste ta det säkra före det osäkra, säger SL:s presskondu­ktör Aleksander Krajisnik.

Den 22 juni kickar sommartidt­abellen in med glesare avgångar. Gör det saken bättre eller sämre för ombyggnads­anarkin?

– Man ska akta sig för att blanda äpplen och päron. Men våra undersökni­ngar visar att resandet minskar med hälften under sommaren. Och då borde det bli smidigare.

På landstinge­t, som lokaltrafi­ken lyder under, hälsar trafikborg­arrådet Kristoffer Tamsons (M) pressekret­erare att det här är en operativ fråga. Man förlitar sig på att SL: s bedömninga­r om att öppna spärrar kvittar, stämmer.

Arbetet på de två stationern­a förväntas pågå till och med den 19 augusti.

Om inte spärrarna finns blir det inga organiska pauser i människofl­ödet utan alla kan bara swisha förbi. Vi måste ta det säkra före det osäkra.

 ??  ?? SVETTIGT. Morgonhumö­ret var inte på
SVETTIGT. Morgonhumö­ret var inte på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden