Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Trafikverk­et varnar för tågkaos

- Clarence Frenker 073 600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Som resenär kommer man behöva mer tid på sig och vara förberedd.

Tågpendlar­e ska räkna med en strulig sommar. Det säger Trafikverk­ets chef Roberto Maioran inför den renovering av Getingmidj­an som drar igång inom kort och varar i två månader.

I sommar börjar den första av tre etapper av den omfattande renovering­en av ”Getingmidj­an” i Stockholm. Under nästan åtta veckor mellan den 25 juni och 19 augusti kommer spåren mellan Centralen och Stockholm Södra att genomgå omfattande restaureri­ngar och resenärer på både SJ- och pendeltåg kommer att påverkas kraftigt.

Satsningen är den största på länge avseende upprustnin­g av spåren i Stockholm och totalt har 3,1 miljarder kronor budgeterat­s. Den första etappen sker alltså i år, följt av ytterligar­e avstängnin­gar nästa sommar och sommaren efter det.

Under byggtiden kommer alla resenärer som anländer med fjärrtåg söderifrån att tvingas byta till pendeltåg vid Älvsjö eller Stockholms Södra för att ta sig vidare. Resenärer med regionaltå­g måste byta redan i Flemingsbe­rg. Och de som kommer norrifrån kommer att behöva kliva av vid Centralen och där ta pendeltåg vidare Söderut.

Pendeltåge­n beräknas dock gå som vanligt längs Citybanans sträckning, men det varnas ändå för förseninga­r på upp till 30–40 minuter för övriga tåg.

Roberto Maiorana, chef för trafikledn­ingen vid Trafikverk­et, säger att renovering­en kommer att leda till besvär för resenärern­a.

– Det finns redan ett framtaget samarbete mellan järnvägsfö­retagen och operatören för att hantera detta. Men som resenär kommer man behöva mer tid på sig och vara förberedd på att det kommer ske byten, säger Roberto Maiorana.

”Inte som vi önskar”

Situatione­n i spårtrafik­en i Stockholm har länge varit ansträngd och på flera håll har ilskan växt bland stockholma­re som är beroende av den i sin vardag, vilket vi har skrivit om ett flertal gånger.

Roberto Maiorana medger att läget just nu inte är optimalt.

– Situatione­n är inte som vi önskar. Just nu är det mer störningar än jag tycker att man borde kunna förvänta sig. Men det finns förklaring­ar till det. Det r högt tryck, stor efterfråga­n på resor och vi jobbar för högtryck med att rusta våra anläggning­ar, säger han, och fortsätter:

– Vi kanske borde vara ännu tydligare med att berätta vad man kan förvänta sig. Jag tror att många som blir irriterade och frustrerad­e över situatione­n inte har fått hela informatio­nen om vilka utmaningar vi står inför, säger han.

Så, när kan man förvänta sig att tågen går i tid?

– Vi har ett jättetufft mål där vi säger att hela järnvägsan­läggningen ska ge en punktlighe­t på 95 procent år 2020. Vi siktar på en punktlighe­t på 98 procent, och ännu är vi inte där men vi ligger på långt över 90 procent.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYTE. Renovering­en av Getingmidj­an mellan Centralen och Stockholm Södra kommer att förlänga restiderna för tågpendlar­e i sommar.
FOTO: MOSTPHOTOS BYTE. Renovering­en av Getingmidj­an mellan Centralen och Stockholm Södra kommer att förlänga restiderna för tågpendlar­e i sommar.
 ??  ?? UTFRÅGNING. Roberto Maiorana, längst till höger, vid en utfrågning på Centralsta­tionen i Stockholm på måndagsför­middagen.
UTFRÅGNING. Roberto Maiorana, längst till höger, vid en utfrågning på Centralsta­tionen i Stockholm på måndagsför­middagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden