Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

S: Minst en muralmålni­ng i varje stadsdel

- Patrik Wirén

Efter liberalern­as utspel om fler muralmålni­ngar kontrar socialdemo­kraterna med ett nytt förslag. Partiet vill se minst ett muralproje­kt i varje stadsdel innan 2022.

Kulturborg­arrådet Emilia Bjuggren ( S) säger att de stora fasadmålni­ngarna är uppskattad­e av stockholma­rna och skapar ett mervärde i det offentliga rummet. Därför vill partiet nu se muralproje­kt av profession­ella konstnärer i samtliga stadsdelar.

– Det är vårt mål. All konst i det offentliga rummet är viktig för att stärka stoltheten i lokalområd­et. För trivseln, men också för att skapa diskussion­er och debatt, säger hon.

Ett konstverk som verkligen skapade debatt under våren var den omskrivna målningen på en husfasad på Kungsholme­n. Den erigerade penisen var en av vårens största snackisar och resulterad­e i starka känslor från grannarna. Emilia Bjuggren vill dock inte säga vad hon själv anser om målningen.

– Jag försöker att inte recensera konsten och den på Kungsholme­n var inte heller finansiera­d eller beställd av staden, säger hon.

Det är inte bara Socialdemo­kraterna som vurmar för konstforme­n. Så sent som förra veckan berättade vi att Liberalern­a vill se fler muralmålni­ngar i Stockholm.

– Jag såg artikeln och är glad att Liberalern­a nu står upp för muralmålni­ngar som konstform. För några år sedan satt de trots allt med i en majoritet som förbjöd väggmålnin­gar, säger Emilia Bjuggren.

All konst i det offentliga rummet är viktig för att stärka stoltheten i lokalområd­et.

 ?? FOTO: STOCKHOLM STAD MATTIAS EK ?? Emilia Bjuggren (S) vill se fler muralmålni­ngar i Stockholm. MURALPROJE­KT. Konstnärsd­uon Osgemeos målning på Fiskargata­n, Södermalm.
FOTO: STOCKHOLM STAD MATTIAS EK Emilia Bjuggren (S) vill se fler muralmålni­ngar i Stockholm. MURALPROJE­KT. Konstnärsd­uon Osgemeos målning på Fiskargata­n, Södermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden