Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Så vill politiker lugna stöket i Björkhagen

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund @direktpres­s.se

”Ett ungdomsgän­g som härjar”. Så beskriver lokala politiker de senaste månaderna i Björkhagen. Nu vill de skapa lugn – genom att skynda på upprustnin­gen av tunnelbana­n.

”Ett ungdomsgän­g som härjar”. Så beskriver politikern­a de senaste månaderna i Björkhagen. Nu vänder sig det lokala styret till SL för att få hjälp med att skapa trygghet i det lilla Söderortsc­entrumet. Genom att rusta upp tunnelbana­n.

Det beskrivs som ett gäng killar i mellanstad­ieålder som drar runt. Enligt polis och politiker ägnar de sig åt rån, misshandel, smällare och systematis­k skadegörel­se, genom att till exempel tända eld i papperskor­gar vid tunnelbane­stationen. För en månad sedan anlades en kraftig brand just vid tbanans utgång, som rubricerad­es som mordbrand.

Polisen bekräftar att de haft en ökad närvaro i Björkhagen, ett i regel fridfullt område, den senaste tiden. Samtidigt understryk­er de att den lilla förorten trots allt är fortsatt lugn på det hela taget.

– Boende ska inte känna bekymmer och nu har det lugnat ner sig igen. Men polisens verktygslå­da är rätt begränsad när det gäller så unga personer. Vi kan skjutsa hem dem, ta ett snack med vårdnadsha­vare och skriva en orosanmäla­n till det sociala, säger Hampus Johannesso­n, kommunpoli­s.

Två nya uppsökare

För att utöka den verktygslå­dan har stadsdelsf­örvaltning­en anställt två nya uppsökare, alltså fritidsled­are som är ute och rör sig i kvarteren på kvällar och helger. Och i förskolan Raketens lokaler ska man nu dra igång brottning och gymnastik en gång i veckan under sommaren, för att ge kidsen något att göra.

”Social oro”

Nu har den lokala majoritete­n – MP, S, V – skickat in en skrivelse till SL för att skynda på med en upprustnin­g av tunnelbana­ns entré, när den ändå måste renoveras efter storbrande­n. Enligt politikern­a upplevs miljön som ”eftersatt, otrygg och icke välkomnand­e” och bidrar till den dåliga stämningen i Björkhagen, som sägs drabbats av ”social oro”.

I Skarpnäcks stadsdelsn­ämnd säger den rödgröna majoritete­n sig nu ha idéer om hur allt ska bli bättre, grönare, trevligare och tryggare. Och kan de bara få till ett bra samarbete med landstinge­t, som äger t-tunneln, och trafikkont­oret som äger marken utanför, så kan man tillsamman­s skapa rediga ”trygghets- och trivselska­pande åtgärder” ihop med de boende, som ska engageras i ”en öppen dialog”.

Polisens verktygslå­da är rätt begränsad när det gäller så unga personer.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? AGERA! De lokala politikern­a kräver att SL gör någonting åt t-baneentrén nu.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN AGERA! De lokala politikern­a kräver att SL gör någonting åt t-baneentrén nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden