Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Fotgängare kräver mer plats

- Patrik Wirén

Allt fler stockholma­re väljer att göra sina resor till fots. Men enligt Fotgängarn­as förening får de gående alldeles för lite utrymme i stadsmiljö­n.

” Stockholm är en fotgängars­tad. Trettioått­a procent av alla resor inom staden görs till fots, vilket är en hög siffra internatio­nellt sett.”

Texten är hämtad från Stockholms stads hemsida. På samma sida finns även en rapport från april 2018 som visar att antalet fotgängare fortsätter att öka. Men trots det marginalis­eras fotgängarn­a gång på gång i planeringe­n av stadsmiljö­n. Det menar i alla fall Björn Sax Kaijser, Emil Frodlund och Lovisa Larsson från Fotgängarn­as förening.

– Fotgängarn­a är en grupp som får alldeles för lite omsorg, trots att det finns stora vinster för både samhället och individen om fler väljer att gå. Det är ett uttalat politiskt mål, men ändå läggs pengarna på stora bilprojekt, säger Björn när vi ses på ett kafé i Gamla stan.

Hörs för lite

Fotgängarn­as förening (FOT) är en nationell intresseor­ganisation vars främsta uppgift är att bevaka fotgängarn­as intressen. Föreningen sprider kunskap om aktuell forskning, är en aktiv remissinst­ans och publicerar egna rapporter och debattarti­klar. Trion kring bordet, som alla arbetar med trafikfråg­or även i sina yrkesrolle­r, menar att de gående är en grupp som hörs alldeles för lite samtidigt som cyklistern­a får större utrymme i media och olika forum.

– Däremot är det viktigt att vi inte ställer cyklister och fotgängare mot varandra. När cyklistern­a får en bra infrastruk­tur främjar det även de gående. Men vi måste göra det enklare att göra rätt. Jag var i Köpenhamn nyligen och där uppstår inte situatione­r där det är oklart vem som har företräde, berättar Björn och får medhåll av Emil.

– Här i Stockholm har vi till exempel ofta övergångss­tällen mitt på breda cykelbanor, säger han.

Lovisa konstatera­r att det finns en otydlighet i Stockholm som medför en stor säkerhetsr­isk. För att visa ett exempel på en plats där det ofta uppstår konflikter mellan de olika trafikslag­en leder hon, Björn och Emil vägen till den hårt trafikerad­e Munkbroled­en. Här har fotgängarn­a tilldelats ett minimalt utrymme – mellan bilar och cyklister.

– Som fotgängare har vi ingenstans att ta vägen här, säger Emil i samma stund som gångbanan upphör och vi tvingas ut på cykelbanan för att kunna fortsätta mot Riddarholm­sbron.

Jag var i Köpenhamn nyligen och där uppstår inte situatione­r där det är oklart vem som har företräde.

Mobbade fotgängare

Irriterade cyklister markerar med sura miner och ringklocko­r att vi inte har någonting där att göra. Vi snabbar på stegen och är snart åter på gångbanan, går på led för att överhuvudt­aget få plats på den smala gångbanan. Den här gången är det istället bilisterna som blir upprörda på fotgängarn­a som rör sig alldeles för nära bilvägen. Emil Frodlund skakar på huvudet.

– I vilken annan stad i Europa har man en stadsmiljö som ser ut så här?

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? TRÅNGT. Lovisa Larsson, Emil Frodlund och Björn Sax Kaijser från Fotgängarn­as förening.
FOTO: LINDA GREN TRÅNGT. Lovisa Larsson, Emil Frodlund och Björn Sax Kaijser från Fotgängarn­as förening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden