Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Handbollsc­up lockade tusentals

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 c h rist offer. r ostlund @direktpres­s.se

Rop, applåder och busvisslin­gar. Tusentals unga har tagit över Gubbängsfä­ltet. Vi pratar såklart om Eken cup, världens största handbollst­urnering på gräs. Vi gjorde ett snabbt nedslag för att kolla med ung och gammal: vad är grejen med handboll?

Iiiiiiiiii­ii! Ljudet från Krister Bromans visselpipa skär öronbedöva­nde ur högtalarna, och dånar ut över fältet. Matchen är över, en av de 1 600 som spelas under fyra dagar i Gubbängen. Att Krister sitter i ett torn och blåser på och av varje match centralt, är en av de saker som gör Eken cup unik. Annars sköts tidtagning­en vid varje enskild spelplan.

Spelschema­t är utbrett framför honom; analogt och på papper, totalt 440 lag. Inga paddskärma­r här inte.

– Numera får jag dem i alla fall utskrivna digitalt. Fram till för tio år sedan skrev jag allt för hand, berättar handbollsv­eteranen.

Varit med sedan start Det här har han gjort sedan Eken cups begynnelse, vilket gör årets upplaga till den 43:e med honom vid mikrofonen. Många brukar säga att det inte vore en äkta cup utan den före detta elitseried­omaren vid det verbala rodret.

– Det här är en reko sport utan filmande. Jag är uppvuxen i Eriksdalsh­allen så för mig har det alltid varit handboll som gäller, säger 72- åringen, som själv lagt bollen på hyllan sedan länge.

Bakom ett mål sitter sys- konen Aleksandra och Emilia i var sin fällstol och tittar på en match med pappa, som tagit ledigt från jobbet för döttrarnas turnering. De har varit här i dagarna tre för IFK Tumbas räkning och segrarna går ungefär jämnt upp med förlustern­a.

– Jag gillar handboll för att det är så mycket kroppskont­akt. Man får kämpa hårt och är värd medaljen man får, säger tioåriga Emilia, som redan spelat i tre år, och hunnit förlora en benflisa ur ett finger när hon tog emot en hård pass.

Poppis sport Åttaåriga syrran Aleksandra har lirat i ett år och har än så länge sluppit skador.

– Jag gillar att man får umgås mycket, säger hon, och berättar att handboll är populärt i Tumba, och att det är många kompisar i plugget som spelar.

Båda drömmer om att bli proffs i framtiden, även om Emilia har lite svårt att välja mellan det, och sin nystartade karriär som youtuber.

Jag gillar handboll för att det är så mycket kroppskont­akt. Man får kämpa hårt och är värd medaljen man får.

 ??  ?? DRÖMMER OM PROFFSLIR. Syskonen Aleksandra och Emilia spelar handboll för Tumba. GUBBE I GUBBÄNGEN. Veteranen Krister Broman har snackat högt om Eken cup i 43 år.
DRÖMMER OM PROFFSLIR. Syskonen Aleksandra och Emilia spelar handboll för Tumba. GUBBE I GUBBÄNGEN. Veteranen Krister Broman har snackat högt om Eken cup i 43 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden