Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Klassiska blombutike­n i Skarpnäck går i pension

- Patrik Wirén

Efter åtta år på samma adress är det dags för Gertrud Selin och hennes butik Hjärtat Blommor att gå i pension.

– Jag fyller 68 i år, så det var dags.

Gertrud Selin går och plockar bland vaser, krukor, lampor och prydnadssa­ker i lokalen på Skarpnäcks allé 72. Några blommor finns inte längre kvar och efter dagens stora utförsäljn­ing är det ganska tomt på hyllorna. Precis som det ska vara. Efter åtta år på samma adress har hon nämligen bestämt att det är dags för både henne själv och den uppskattad­e butiken Hjärtat Blommor att gå i pension.

– Det känns spännande och vemodigt på samma gång. Man lär ju känna dem som handlar här och många kommer in bara för att prata en stund, säger Gertrud Selin och jämför Skarpnäck med en liten by.

– Jag kommer sakna kontakten med kunderna.

Trots ett visst vemod ser hon även fördelarna med att gå i pension. Tidigare har hon varit låst vid butiken klockan 11– 18, sex dagar i veckan. Nu har hon plötsligt en annan frihet, vilket gör att hon till exempel kan åka till Indonesien i hela tre månader för att hälsa på barn och barnbarn.

– Sådant kunde jag aldrig göra tidigare. Nu åker jag så fort jag stängt butiken, vilket också känns skönt. Jag behöver inte vakna upp på morgonen och undra vad jag ska göra nu, säger hon och ler.

Ända sedan huset byggdes 1984 har det funnits en blomsterha­ndel på Skarpnäck allé 72. Den gula skylten mot trottoaren fanns alltså på plats lång tid innan Hjärtat Blommor existerade. Men vem som tar över lokalen nu är fortfarand­e oklart. Och hur livet som pensionär kommer att se ut efter tiden i Indonesien har hon ingen aning om.

– Jag är inte främmande för att jobba några timmar om dagen någonstans. Men samtidigt har jag fått många goda råd från andra pensionäre­r som säger att tiden knappt räcker till, konstatera­r Gertrud Selin.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? PENSIONSDA­GS. Gertrud Selin utanför blomsterbu­tiken som hon drivit i åtta år.
FOTO: PATRIK WIRÉN PENSIONSDA­GS. Gertrud Selin utanför blomsterbu­tiken som hon drivit i åtta år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden