Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

”Demokratin måste försvaras”

Rödgrönros­a Kärrtorp är redo för valet.

- Patrik Wirén 073-600 69 26 patrik.wiren@direktpres­s.se

Tre färger dominerar stora delar av Söderorts partisympa­tier. Vi besökte ett valdistrik­t i Kärrtorp där den rödgrönros­a majoritete­n fick närmare 78 procent av rösterna i valet 2014.

I Östra Söderort, där Skarpnäcks stadsdel ingår, hade Stadshuset­s rödgrönros­a majoritet ett starkt stöd i kommunvale­t 2014. Här finns också den valkrets där Miljöparti­et hade sitt starkaste fäste i hela Stockholms stad. Närmare 29 procent av väljarna bosatta i de norra delarna av Hammarbyhö­jden valde att lägga sin röst på de gröna.

Även i södra Kärrtorp är partiet starkt (21,20 procent) och tillsamman­s med S, V och FI fick vänsterblo­cket hela 77,62 procent av rösterna. Siffrorna förvånar inte Kärrtorpsb­orna John Sorber och Lena Andersson som vi träffar i Fyrens lekpark i sällskap med barnen Elliot och Leo.

– Nej, inte alls. Det märks på människorn­a här ute. Som småbarnsfö­rälder träffar man mycket folk och känslan är att många delar samma värdegrund, säger Lena An- dersson som själv röstade på MP i förra valet.

John har en teori om att Kärrtorps natursköna läge kan ha betydelse för hur folk röstar. – Jag kan tänka mig att skogen är en av anledninga­rna till att människor vill bo här. Här värdesätte­r folk naturen mer än pengar och är mer intressera­de av ett hållbart leverne. Grönområde­na här ger en stark känsla av utrymme och harmoni.

Valet i höst då? Båda är överens om att det är en viktig demokratis­k markering att rösta. Inte minst i valet 2018 är varje röst betydelsef­ull.

– Det går inte att ta demokratin för givet, den måste försvaras, uppmanar John.

Lena säger att hon känner en viss oro inför valnattens resultat.

– Jag tror inte det kommer se likadant ut som efter förra valet, allt känns väldigt osäkert med tanke på Sverigedem­okraterna. Folk jag aldrig trodde skulle rösta på SD visar plötsligt sådana sympatier och det skrämmer mig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden