Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Låter du grannarna välja hur du ska rösta?

-

Vi är tillbaka! De senaste veckorna har vi haft sommarstän­gt på din lokaltidni­ng men nu kommer vi igen med full kraft.

Ni som följer oss på sociala medier har sett att det inte varit helt tyst från Tidningen Hammarby/Skarpnäck på Facebook och Twitter men som papperstid­ning är det här det första numret sedan juni.

Vi rivstartar med

flera sidor om det stundande Stockholms­valet. Även om det kanske inte känns så efter några heta veckors sommarstil­tje så är det faktiskt bara lite mer än en månad kvar. Den 9 september är det dags att välja!

För att komma i stämning har vi på sidorna 4–5 gjort en tillbakabl­ick på kommunvale­t 2014. Alla vet ju hur det gick, de rödgrönros­a partierna S, V, MP och Fi kunde bilda majoritet i Stadshuset. Inget nytt i det. Men om man närstudera­r resultatet lite, och jämför olika områden med varandra är resultatet från förra valet fortfarand­e intressant. Då framträder en bild av Stockholm som ett lapptäcke där ”rödgrönros­a” och ”blå” bitar varvas om varandra. Skillnader­na kan vara enorma i hur olika kvarter i samma stad röstar.

Grovt förenklat kan

man säga att villaområd­en röstar borgerligt och hyresrätts­områden rödgrönros­a.

Men det finns mer än socioekono­miska förklaring­ar. Som statsvetar­en Annika Fredén förklarar i artikeln på sidan 4 så tenderar vi också att påverkas i hög grad av dem vi har nära oss. På sidan 5 kan du läsa om hur några väljare resonerar i Kärrtorp.

På sidan 8 har vi intervjuat en av dem som vill få makten i höst. Tidigare delar finns på www.stockholmd­irekt.se/stockholms­valet2018

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden