Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nazister förbereder marsch genom stan

- Sophie Stigfur

Nordiska motståndsr­örelsen har ansökt hos polisen om att få marschera genom city lördagen den 25 augusti. Samma dag hålls en stor vänsterori­enterad demonstrat­ion för strejkrätt­en.

Vi har en hygglig erfarenhet av hur vi ska hantera sådant här för att undvika konflikter.

Nordiska motståndsr­örelsen har ansökt om att marschera rakt genom centrala Stockholm den 25 augusti. De uppger själva att de kan locka mellan 30 och 3 000 personer. Samma dag hålls en stor vänsterakt­ion.

Det är i en ansökan till polisen som vi har tagit del av som den nazistiska organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, ansöker om att få marschera mellan klockan 10 och 18 lördagen 25 augusti. Marschen ska börja med en uppsamling vid Observator­ielun-den, och sedan gå via Sveavägen, Hamngatan, Kungsträdg­ården, Strömsbron och Slottskaje­n och sedan avslutas på Mynttorget.

”Egna funktionär­er kommer att finnas på plats samt dialogpatr­ioter. Utrustning för att använda ljud kommer att användas. Även eventuella slaginstru­ment. Uppskattni­ngsvis kommer 30- 3000 personer att medverka, öppen inbjudan gör en exaktare uppskattni­ng svår”, står det i ansökan.

NMR har tidigare fått tillstånd att demonstrer­a, senast i Visby under Almedalsve­ckan, samt i centrala Göteborg i höstas – där kraftigt tumult utbröt mellan nazister och polis. Tre tyska nazister anhölls redan på Landvetter­s flygplats då de haft knivar gömda i bagaget. 23 personer anhölls på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

Stockholms­polisen vill ännu inte kommentera ansökan.

– Vi börjar initialt med informatio­nsinhämtni­ng. Det är inte första gången, vi har en hygglig erfarenhet av hur vi ska hantera sådant här för att undvika konflikter, säger Lars Byström, på polisens presstjäns­t.

Den 25 augusti hålls även den vänsterprä­glade demonstrat­ionen ”Strike back – försvara strejkrätt­en”, som enligt Facebook-evenemange­t beskrivs som ”en massaktion grundad på civil olydnad och direkt aktion”. Det ska ”hållas regelrätta strejker, blockader, happenings, små aktioner och mycket mer. Vår aktion kommer bli stor och spektakulä­r med plats för alla att delta på de sätt de föredrar”.

Lars Byström, Stockholms­polisen, vill ännu inte kommentera om vänsterakt­ionen kommer att påverka polisens bedömning av NMR:s ansökan, eller sträckning­en av den planerade marschen.

– Planerings­arbetet pågår, mer finns inte att säga nu. Hur lång tid det tar tills vi har ett beslut är svårt att säga, eftersom det beslutet i sin tur kan överklagas.

Förra gången NMR marscherad­e genom Stockholms innerstad 2016 stördes marschen av motdemonst­ranter. Totalt greps nio personer misstänkta för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. NMR:s ledare dömdes senare för hets mot folkgrupp på grund av sitt tal som då hölls på Mynttorget, då han flera gånger gjort nazihälsni­ngar och ropat ”hell seger”.

 ??  ?? ANSÖKAN. Nazisterna vill marschera rakt genom City. Bland annat här på Hamngatan.
ANSÖKAN. Nazisterna vill marschera rakt genom City. Bland annat här på Hamngatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden