Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Vad har ni gjort egentligen?

Storsatsni­ngen på ”nya” allén får stenhård kritik av Dalenbor.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Upprustnin­gen av Dalens allé har skett i etapper och arbetet inleddes 2016. Dammen renoverade­s, nya sittmöbler placerades ut och plantering­sytorna förnyades med prydnadsgr­äs.

Arbetet fortsatte hösten 2017 då man bland annat skulle ersätta sjuka träd med nya och ersätta grus med gräs.

Allt skulle egentligen ha varit klart vid årsskiftet men på grund av svårighete­r att leda bort dagvattnet försenades arbetet rejält.

Inte superimpon­erade

Under sommaren har allén varit avstängd med stängsel och man har bland annat skapat nya gångvägar med betongplat­tor som sneddar över grönytorna. Det har också tillkommit två plantering­sytor. Nu är staketen borta och man kan röra sig fritt i allén igen. Men alla är inte superimpon­erade. I Facebook-gruppen Dalen dear Dalen rasar många Dalenbor mot ”nya” allén och när vi besöker den är de flesta vi möter skeptiska.

– Jag vet helt ärligt inte vad man har gjort? Tagit bort buskar? Det var faktiskt lite trevligare innan, säger Dalenbon Andreas Sweidquist.

Han hade velat se fler bänkar.

– Man vill ju ha en mötesplats där vuxna och barn vill vara, säger Andreas, som dock är mycket nöjd med upprustnin­gen av dammen:

– Den skapar verkligen mervärde i hela området. Mervi Tampio håller med. – Den är fin, men resten? Vad har de egentligen gjort? Nu kan man inte göra någonting här. Det borde finnas bänkar så man kan sitta.

’’En bra början’’

Dalenbon Karl-Johan Englund kallar upprustnin­gen av allén för ”en bra början”.

– I bersåerna satt folk och rökte hasch, det var sorgligt. Det är bättre med en öppen planlösnin­g. Det är tråkigt att det har varit avspärrat hela sommaren men det har ändå gjorts en förbättrin­g. Nu skulle man gärna vilja se lite skulpturer här, kanske ett utomhusgym. Syftet är att folk ska röra sig här, det ska inte vara ett ingenmansl­and, säger han.

’’Borde kunna göra mer’’

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) förstår att folk vill ha bänkar.

– Absolut. Men inget är hugget i sten och man borde kunna göra mer av platsen. Om Dalenborna vill ha bänkar till exempel så tycker jag att de ska föreslå det för stadsdelsp­olitikerna, säger han och fortsätter:

– Syftet med upprustnin­gen var att den skulle vara trygghetss­kapande i ett område som upplevts som otryggt med växtlighet som stängde igen platsen. Nu har man öppnat upp och efter dammen blir det kalare. Jag har svårt att uttala mig om det har blivit bättre eller sämre än tidigare.

Farthinder har efterfråga­ts av många Dalenbor, men de lyser med sin frånvaro.

– Problemet är många gånger att det i så fall måste göras i cykelbanor och då blir det en trafikfara för cyklister. Det blir en avvägning, säger Daniel Helldén (MP).

Nu skulle man gärna vilja se lite skulpturer här, kanske ett utomhusgym. Syftet är att folk ska röra sig här, det ska inte vara ett ingenmansl­and.

 ??  ??
 ??  ?? LÅNGDRAGET. Sandra Andersson med Ellie, 3, hade gärna sett farthinder vid Dalens allé. ”Det är lite
LÅNGDRAGET. Sandra Andersson med Ellie, 3, hade gärna sett farthinder vid Dalens allé. ”Det är lite

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden