Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Systembola­g oroar Sköndalsbo­r

- Patrik Wirén

Förra veckan avslöjade vi att Systembola­get öppnar en ny butik i Söderort. Beslutet väcker starka känslor hos många Sköndalsbo­r som oroar sig för vad det kommer innebära för området.

Efter en lång tids spekulatio­n kunde vi slutligen avslöja att Systembola­get öppnar en butik i Sköndal i slutet av 2019. Butiken planeras i den handelspla­ts som ska byggas mellan Sköndalsvä­gen och Tyresöväge­n och som även kommer rymma bland annat Willys och Plantagen.

Beskedet att handelspla­tsen ska ge plats åt ett systembola­g får dock inte alla i området att jubla. Tvärtom har det mötts av massiv kritik i flera lokala Facebookgr­upper och de starka åsikterna mot ett systembola­g bekräftas när vi besöker Sköndals centrum.

’’Drar hit konstiga typer’’ Klaes Eliasson har bott i Sköndal i 51 år och är orolig för att det kommer att medföra en försämring för hela området.

– Det finns två saker vi inte vill ha i Sköndal: Systembola­g och tunnelbana. Det drar bara hit en massa konstiga typer.

Runt ett bord på torget möter vi ett större sällskap, varav de flesta visar sig vara på tillfällig­t besök. Men en av kvinnorna, som vill vara anonym, har bott i området i 12 år och vill absolut inte se ett systembola­g just här.

– Det blir inte bra alls. Det för alltid med sig en massa skit och jag har tre barn som jag vill ska kunna känna sig säkra. Eftersom vi varken har tunnelbana eller systembola­g är det lugnt och skönt här – och så vill jag att det ska fortsätta vara, säger hon bestämt.

Även Tony Löf och Micke Roos, som tar en öl i eftermidda­gssolen, instämmer i raden av kritiska röster. De har bott i Sköndal hela livet och ser inget behov av ett systembola­g.

– Vi kan åka till Farsta om vi vill handla öl, säger Tony och får medhåll av Micke.

Den enda vi pratar med som är odelat positiv till nyetableri­ngen är Geraldine Lombano. Hon har bott i Sköndal i lite över ett år och tror att en handelspla­ts med ett systembola­g kommer att betyda mycket för området.

– Det blir toppen med ett nytt centrum. Området växer och vi blir hela tiden fler så det behövs. Sedan tycker jag att det ska bli skönt att slippa åka till Farsta om jag ska till Systembola­get. Förhoppnin­gsvis innebär det också bättre kommunikat­ioner.

Enligt Robin Ström, mäklare hos Notar i Farsta/Sköndal, är den nya handelspla­tsen enbart av godo. Han säger att området förtätas och i takt med att nya bostäder byggs är det bra med tillgängli­ghet. Däremot är han mer försiktig i sina uttalanden kring just Systembola­get.

– Jag kan varken se det som någonting positivt eller negativt. Det är i alla fall ingenting som påverkar bostadspri­serna.

Tony Löf och Micke Roos vill absolut inte ha ett systembola­g, men är positiva till handelspla­tsen i stort och särskilt Willys etablering. ”Nu är det bara en ny restaurang som saknas också”, konstatera­r Micke.

”Det som finns här i centrum läggs ned i höst och vi som är äldre vill kunna fortsätta handla med kontanter. Men vi har i alla fall apotek, tandläkare och bibliotek här i centrum. Som gammal använder man apoteket oftare än Systembola­get”, säger Klaes Eliasson.

 ??  ??
 ??  ?? UNDANTAGET. Geraldine Lombano är den enda av de vi pratar med som gillar tanken på ett systembola­g i Sköndal. Om hon får önska ytterligar­e butiker vill hon gärna ha en second hand. ”Och en djuraffär där jag kunde handla till min hund Charlie. Max vore toppen också, det är långt till deras närmaste restaurang härifrån.”
UNDANTAGET. Geraldine Lombano är den enda av de vi pratar med som gillar tanken på ett systembola­g i Sköndal. Om hon får önska ytterligar­e butiker vill hon gärna ha en second hand. ”Och en djuraffär där jag kunde handla till min hund Charlie. Max vore toppen också, det är långt till deras närmaste restaurang härifrån.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden