Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Badparadis – men på egen risk

- Johann Bernövall

I megavärmen­s Stockholm är ett svalkande bad guld värt. Och den här sommaren har Liljeholms­kajen fått ett rejält uppsving i popularite­t bland både soldyrkare och badfantast­er. Men hur rent är egentligen vattnet?

Liljeholms­kajen växer och badgästern­a med den. Det upplever soldyrkarn­a Johanna Lidberg och Joel Daver som har bott i området i fem år.

– I år upplever jag att det är mer folk än någonsin på kajen. När vi flyttade hit var känslan att det var vi som bor här gick ned i morgonrock och tog ett dopp, så är det verkligen inte längre, säger Johanna och får medhåll från Joel:

– Jag tror det dels beror på att det flyttar hit folk hela tiden med alla nybyggen, men min bild är också att det här börjar bli som Hornsbergs strand. Ett ställe dit folk från hela staden åker för att bada. Det är ingenting som stör mig, det är bara kul.

Jakob Delsinger, som bor i Enskede, har fått med sig kompisarna Alexander Pers- son från Kungsholme­n och Henrik Waldenstam från Värmdö till Liljeholms­kajen. Att åka en bit för att bada här är inget problem enligt killarna.

– Det här är ändå lätt att ta sig till, man slipper sitta på en varm buss inne i stan. Dessutom känns det nytt och fräscht, säger Jakob.

Ett faktum som de nyfrälsta badarna kanske inte känner till är att den som hoppar i plurret vid Liljeholms­kajen gör det på egen risk. Den räknas inte till ett av Stockholms 31 offentliga bad och därmed görs inga tester på vattenkval­iteten. Men enligt Katarina Luhr (MP), miljöborga­rråd i Stockholms stad, är det inte förbjudet att bada här.

– Det finns inga garantier för platserna som vi inte gör mätningar på. På en plats som Liljeholms­kajen där det byggs mycket finns alltid risker att någonting rivs upp ur jorden och skapar förorening­ar.

Liljeholms­kajen är dock en av de platser där staden i framtiden planerar att upprätta ett officiellt offentligt bad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden