Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Blomkrig mellan handlare på Gullmars

Blomaffäre­n flyttade ut intill Helenas – då öppnade Kerstins blommor tält

- Elin Jonsson elin.jonsson@direktpres­s.se

Nu finns det helt plötsligt tre blomsterha­ndlare på 25 meter på torget i Gullmarspl­an. Det rör upp känslor och skapar priskamp.

Helenas Blommor har länge legat vid torget på Gullmarspl­an. Och 1 oktober lämnade Gullmarspl­an T Blommor sin lokal i ankomsthal­len och flyttade in i hälsokostb­utiken i hörnet på torget.

I samma veva som Gullmarspl­an T Blommor flyttade upp till torget öppnade Kerstins Blommor upp i ett tält mitt på torget.

En i personalen på Gullmarspl­an T Blommor som vill vara anonym berättar att hen fick en chock när det nya blomtältet helt plötsligt stod utanför deras entré. Hen understryk­er att det påverkar deras affärer negativt.

– Våra kunder är förvirrade, häromdagen gick en kund med vår bukett för att betala där, säger hen.

Tre på rad

I dagsläget finns det alltså tre blomsterha­ndlare på en sträcka på 25 meter. Tony Holm som arbetat på Helenas Blommor i tio år berättar att de och Gullmarspl­an T Blommor aldrig varit konkurrent­er.

– Vi är varandras kollegor och har alltid hjälpt varandra och samarbetat. Vi har olika kundkrets och många egna stamkunder. De satsar på snittblomm­or och vi mer färdiga koncept med blomma och tillhörand­e kruka, säger Tony Holm.

Svårt att konkurrera

Han berättar att problemen började när Kerstins Blommor helt plötsligt stod på torget med samma blommor fast till betydligt lägre priser. Han berättar att det är svårt att konkurrera med deras prissättni­ng på exempelvis tiopack rosor.

– Vi är fl orister och har yrkeskunna­ndet. Men mest synd tycker jag om Gullmarspl­an T Blommor på andra sidan. De syns inte ens med det här tältet framför. Vi syns i alla fall, säger Tony Holm.

Nawaar Alhamadani som dagligen arbetar i tältet på Kerstins Blommor berättar att chefen på Helenas blommor kom och pratade med dem angående prissättni­ngen, hon ville att de skulle höja priserna. Vilket han säger att de också gjorde.

– Vi har bra priser så det går bra för oss, det är kul att vara här. Förut var det ganska stökigt här men nu känns det lugnare sedan vi kom hit, säger Nawaar Alhamadani.

Får inte lägga sig i

Tony Holm på Helenas Blommor är kritisk till att Stockholms stad gav grönt ljus till ytterligar­e en blomsterha­ndlare på ett litet torg som redan har två blombutike­r.

– Absolut ska vi ha en torghandel som gör platsen levande. Men man kanske från stadens sida skulle tänka till lite och kolla vad som ska säljas på platsen. Det är som att de bara vill ha in hyrorna och inte bryr sig om hur det går, säger Tony Holm.

Peter Englund, torgförval­tare på fastighets­kontoret i Stockholms stad, säger att de inte får lägga sig i vad som säljs på torgplatse­rna de hyr ut, så länge handlarna uppfyller alla kriterier och följer ordningsfö­reskrifter­na.

– Om vi skulle börja lägga oss i vad och vilka som säljer och konkurrera­r skulle vi får stora problem. Vi får i uppdrag av kommunfull­mäktige att ta beslut sedan arbetar vi under EU: s regler om fri konkurrens. Så detta är inget ovanligt, säger Peter Englund.

Han förstår dock att situatione­n är olycklig för de inblandade blombutike­rna vid Gullmarspl­an.

– Förr i världen brukade jag alltid tipsa torghandla­rna om att de inte skulle konkurrera med varandra, säger Peter Englund.

Absolut ska vi ha en torghandel som gör platsen levande. Men man kanske från stadens sida skulle tänka till lite och kolla vad som ska säljas på platsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VÄXANDE MARKNAD. Gullmarspl­an har nu tre blomsterha­ndlare på 25 meter, något som rör upp känslor. BLOMSTRAND­E BUSINESS. Det går bra för Kerstins blommor, där Nawaar Alhamadani jobbar i det nya tältet på torget.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VÄXANDE MARKNAD. Gullmarspl­an har nu tre blomsterha­ndlare på 25 meter, något som rör upp känslor. BLOMSTRAND­E BUSINESS. Det går bra för Kerstins blommor, där Nawaar Alhamadani jobbar i det nya tältet på torget.
 ??  ?? KÖP OCH BÄR. Helenas blommor kör konceptet ”cash and carry” då Tony Holm, som har jobbat på i butiken i tio år, menar att färdiga grejer säljer bäst. Ändå har det gått sämre sedan torghandla­ren öppnade.
KÖP OCH BÄR. Helenas blommor kör konceptet ”cash and carry” då Tony Holm, som har jobbat på i butiken i tio år, menar att färdiga grejer säljer bäst. Ändå har det gått sämre sedan torghandla­ren öppnade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden